Odata cu venirea sezonului rece, copilul se imbolnaveste mai des. Este bine sa stii ca racelile nu se trateaza cu antibiotice, deoarece sunt produse de virusi. Foloseste aceste antibioticele doar pentru tratarea infectiilor bacteriene.
In caz contrar vei crea copilului imunitate la antibiotice, iar cand va avea nevoie de ele, nu-si vor mai face efectul.
Virozele bat infectiile. Statistic, 90 % dintre raceli sunt provocate de virusi, restul de 10 % fiind infectii bacteriene. Termenul de raceala poate fi atribuit atat virozelor, cat si infectiilor bacteriene care apar in urma expunerii la frig, dar cauza directa este un microb (bacterie) sau inframicrob (virus). Cum le diferentiezi?
Viroza. Daca pe copil il doare gatul, are febra, ii curge nasul, mucozitatile sunt apoase si tuseste un pic, inseamna ca a contractat o viroza. De obicei temperatura este de cel mult 38,5°C, usor mai ridicata in gripa. Cu o lingurita apasa limba copilului si examineaza-i gatul, pune-l sa pronunte prelung litera „A”. Rosul viral este mai deschis la culoare si mai prost definit (nu are granita clara) decat rosul bacterian. Infectiile virale se potolesc mai repede, in cateva zile, trebuie sa ai rabdare insa, deorece febra dureaza intre 3 si 5 zile.
Infectia bacteriana. Daca pe copil il doare gatul foarte tare, nu poate inghiti nimic, are dureri de cap, dar nu-i curge nasul si nici nu tuseste, sunt sanse mari sa aiba o infectie. Febra poate trece de 39 °C, iar mucozitatile, atunci cand exista, au coloratia verzuie. Depozitele de puroi, fie pe amigdale, fie in fundul gatului semnaleaza caracterul bacterian. Nu-i da antibiotic inainte de a-i face un exudat faringian. Recoltarea se face dimineata, copilul nu trebuie sa se spele pe dinti, sa bea apa sau sa manance. Analiza urmareste colectarea acelei secretii matinale de la nivelul gatului ce contine agentul infectios.
sursa foto: 4babycare.net