Cei mai multi parinti sunt preocupati sa gateasca legumele pentru copiii lor fara sa piarda din substantele nutritive, sau, cel putin, pierderile sa fie cat mai mici. Iti oferim in continuare un ghid pentru a „stoarce” tot ce e mai bun din legume.
Cand curatam legumele cele mai multe dintre acestea se inchid la culoare, semn ca isi pierd valoarea nutritiva. Acest proces este cauzat de contactul cu aerul si de enzimele care sunt eliberate din celulele deteriorate. Iata ce poti face pentru a reduce pierderile:
– Curata si taie rapid legumele si fructele
– Congeleaza felurile de mancare
– Limiteaza expunerea la aer (de exemplu, adaugand rapid sosuri peste legume)
– Daca nu intentionezi sa le consumi imediat, toarna peste fructe sau legume suc de lamaie, acest lucru va limita oxidarea
Toate aceste tratamente, care reduc activitatea enzimatica si oxidarea, reduc de asemenea efectele nedorite si reactiile adverse. Trebuie sa amintim ca legumele ar trebui sa fie spalate la jet continuu de apa, nu prin inmuiere, care cauzeaza pierderi grave de vitamine in apa.
Pentru curatarea si tocarea legumelor nu utilizati instrumente ruginite, deoarece contactul cu acestea accelereaza actiunea de degradare a vitaminelor. In plus, curatati coaja legumelor cat mai subtire posibil.
Cum gatim legumele
Cel mai simplu mod de a gati legume este sa le arunci in apa clocotita si sa le acoperi cu un capac. Daca este nevoie, in cazul anumitor legume, le puteti decoji dupa ce au fiert (de exemplu rosiile).
Daca legumele fierte nu sunt consumate imediat dupa preparare, este mai bine sa le pastrati in figider. Cu cat mai repede sunt racite, cu atat mai mult timp se vor mentine elementele nutritive.
Daca gatiti legumele ca un fel de mancare separat (de exemplu, broccoli fiert), imediat dupa ce le-ati gatit, transferati-le in apa rece si puneti-le la rece in frigider. Daca legumele sunt parte dintr-un preparat (cum ar fi tocana de legume), mutati oala fierbinte intr-un vas cu apa rece si apoi introduceti-l in frigider.
De asemenea trebuie sa aveti in vedere ca legumele nu se depoziteaza si nu se gatesc in vase cu smaltul sarit sau cu pete de rugina, deoarece se accelereaza degradarea enzimelor si a vitaminelor.
De retinut: legumele bogate in caroten se gatesc cu adaos de grasime, ceea ce contribuie la o crestere a biodisponibilitatii de provitamina A si imbunatateste aspectul alimentelor.