Cum gatim legumele fara sa-si piarda valoarea nutritiva?

Cei mai multi parinti sunt preocupati sa gateasca legumele pentru copiii lor fara sa piarda din substantele nutritive, sau, cel putin, pierderile sa fie cat mai mici. Iti oferim in continuare un ghid pentru a „stoarce” tot ce e mai bun din legume.
Mother serving daughter soup in kitchenCand curatam legumele cele mai multe dintre acestea se inchid la culoare, semn ca isi pierd valoarea nutritiva. Acest proces este cauzat de contactul cu aerul si de enzimele care sunt eliberate din celulele deteriorate. Iata ce poti face pentru a reduce pierderile:

Curata si taie rapid legumele si fructele
– Congeleaza felurile de mancare
– Limiteaza expunerea la aer (de exemplu, adaugand rapid sosuri peste legume)
– Daca nu intentionezi sa le consumi imediat, toarna peste fructe sau legume suc de lamaie, acest lucru va limita oxidarea

Toate aceste tratamente, care reduc activitatea enzimatica si oxidarea, reduc de asemenea efectele nedorite si reactiile adverse. Trebuie sa amintim ca legumele ar trebui sa fie spalate la jet continuu de apa, nu prin inmuiere, care cauzeaza pierderi grave de vitamine in apa.
Pentru curatarea si tocarea legumelor nu utilizati instrumente ruginite, deoarece contactul cu acestea accelereaza actiunea de degradare a vitaminelor. In plus, curatati coaja legumelor cat mai subtire posibil.
Cum gatim legumele
Cel mai simplu mod de a gati legume este sa le arunci in apa clocotita si sa le acoperi cu un capac. Daca este nevoie, in cazul anumitor legume, le puteti decoji dupa ce au fiert (de exemplu rosiile).
Daca legumele fierte nu sunt consumate imediat dupa preparare, este mai bine sa le pastrati in figider. Cu cat mai repede sunt racite, cu atat mai mult timp se vor mentine elementele nutritive.

Daca gatiti legumele ca un fel de mancare separat (de exemplu, broccoli fiert), imediat dupa ce le-ati gatit, transferati-le in apa rece si puneti-le la rece in frigider. Daca legumele sunt parte dintr-un preparat (cum ar fi tocana de legume), mutati oala fierbinte intr-un vas cu apa rece si apoi introduceti-l in frigider.

De asemenea trebuie sa aveti in vedere ca legumele nu se depoziteaza si nu se gatesc in vase cu smaltul sarit sau cu pete de rugina, deoarece se accelereaza degradarea enzimelor si a vitaminelor.
De retinut: legumele bogate in caroten se gatesc cu adaos de grasime, ceea ce contribuie la o crestere a biodisponibilitatii de provitamina A si imbunatateste aspectul alimentelor.

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare