Baita nou-nascutului reprezinta un procedeu pe care parintii nu trebuie sa il neglijeze inca din primele clipe de la nastere.
Baita nou-nascutului se poate face in totalitate abia dupa vindecarea zonei ombilicale datorata caderii ombilicului.
Pediatrii recomanda imbaierea nou-nascutului in fiecare zi, cel putin pana la varsta de un anisor. Este de preferat ca imbaierea sa se faca in acelasi interval orar, de preferat seara, inainte de culcare, insa mai inainte ca micutul sa isi ia masa de seara.
Imbaierea nou-nascutului la o ora prea tarzie poate conduce la dereglarea programului de somn al acestuia. De asemenea, ora de imbaiat va trebui sa fie aleasa de catre mama cu multa grija in asa fel incat acestuia sa nu ii fie nici foame si nici sa fie foarte satul. De asemenea, nu este indicat sa ii faceti baie nou-nascutului atunci cand este somnoros intrucat este foarte morocanos si poate plange destul de mult, fiind deranjat de aceste manevre. De asemenea, baita nou-nascutului nu trebuie sa se faca dupa masa intrucat exista riscul de varsaturi.
Mai inainte de a imbaia nou-nascutul, parintii vor trebui sa se preocupe de crearea unui climat optim in camera. Mentinerea unei temperaturi de circa 23-24 grade Celsius, evitarea curentilor de aer din camera il vor ajuta sa fie ferit de raceli si imbolnaviri.
Temperatura apei din cadita va trebui sa fie masurata cu un termometru de apa ori prin introducerea cotului mainii mamei – zona cu pielea cea mai sensibila a corpului uman. In cazul in care este fierbinte si va frige mai adaugati apa rece. Daca vi se pare buna, puteti introduce nou-nascutul in apa, insa cu multa grija, tinandu-i cu atentie capul.
Capul nou-nascutului va fi tinut de mama cu mana stanga astfel incat acesta sa nu alunece. Medicii recomanda acoperirea corpului micutului cu apa pentru a nu i se face frig.
Mama va trebui sa maseze cu sapun trupul micutului, spaland mai inainte capul, fata si mai apoi gatul, corpul, piciorusele si regiunea genitala. Foarte multe mamici se tem sa atinga capul nou-nascutului de teama sa nu raneasca fontanela copilului.
Baita nou-nascutului se va face destul de rapid, in maxim 5-10 minute in asa fel incat sa nu raceasca.
Dupa ce este scos din baie, micutul va fi invelit intr-un prosop de bumbac moale si sters cu mare atentie pentru a nu-i fi ranita pielea fina.