Face parte din instinctul fiecarei mame sa faca orice pentru a scade febra copilului pentru a se simti mai bine, dar nu uita ca medicamentele doar o mascheaza. Odata ce febra scade, la scurt timp poate creste din nou deoarece cauza este inca acolo.
Ca regula generala, incearca sa te concentrezi pe felul in care se comporta si arata copilul tau, mai degraba decat ce indica termometrul. Daca trebuie sa alergi dupa el pentru a-i da siropul, cel mai probabil nu are nevoie de el. Faptul ca lasi febra sa-si urmeze cursul, este o metoda de-a lasa corpul sa lupte cu infectia.
Dar daca medicamentul il face pe micut sa se simta ceva mai bine, atunci este bine sa i-l dai. Copiilor mai mari de sase luni li se pot administra Ibuprofen, care este mult mai eficient in lupta cu febra, dar poate afecta in acelasi timp stomacul, cauzand o iritatie. Sa nu-i dai aspirina unui copil mai mic de 16 ani, deoarece poate cauza sindromul Reye, o boala a ficatului foarte grava. Daca febra persista, cere-i sfatul medicului pediatru pentru a afla care este cea mai buna solutie. Daca alegi sa continui cu medicamentele, fii foarte atenta la cantitate si la intervalul de timp pe care il ai intre doze, pentru a evita o supradoza.
In orice caz, nu doar medicamentele sunt o solutie pentru scaderea febrei. Ia in calcul o baie cu apa care are temperatura de 36 de grade Celsius. Fereste-ti copilul de apa rece! Acestea ii vor cauza frisoane celui mic, ceea ce pana la urma, poate face sa-i creasca temperatura chiar si mai mult decat inainte. Evita impachetarile in alcool, care poate cauza intoxicatie, arsuri sau chiar pot conduce catre coma. Foarte multe lichide il vor ajuta pe cel mic sa ramana hidratat. Daca vomita sau are diaree, ofera-i lichide cu eletroliti. Tine-l imbracat pe cel mic in hainute lejere deoarece acum transpira foarte repede.
Alarma – Daca micutul tau plange si spune ca are dureri in gat, de urechi sau cand urineaza, acestea pot fi semne de infectie, fie in gat, urechi sau infectii urinare, toate avand nevoie de tratament cu antibiotice. Poti merge cu copilul la cabinet, pentru ca medicul pediatru sa-ti spuna daca are si semne de deshidratare.
Desi se intalnesc mai rar, anumite afectiuni (insotite de febra) cer o atentie medicala de urgenta. Atentie daca micutul nu mai poate respira, plange neputand fi consolat, merge cu dificultate, ii apare o iritatie care nu dispare daca apesi cu degetul. De asemenea, cheama ambulanta daca micutul are buzele, limba sau unghiile vinetii (un semn ca nu primeste suficient oxigen), daca acuza dureri puternice de stomac (poate fi un semn de apendicita). De asemenea suna la medicul pediatru daca ai un copil mai mic de doi ani si are o febra care dureaza de mai mult de 24 de ore. Fa o programare la medic daca febra ii apare si dispare, reaparand dupa cateva zile (poate fi un semn al aparitiei unei noi infectii).
sursa foto: www.parentdish.co.uk