Cand copilul are stari febrile, indiferent de boala care a provocat febra, prin respiratie accelerata si prin transpiratie acesta pierde o mare cantitate de lichide. Mama trebuie sa stie ca aceste lichide trebuie neaparat inlocuite, altfel starea copilului se agraveaza.
Cel mai indicat este ca rehidratarea copilului sa se faca prin administrarea de apa, ceai, limonada, sucuri de fructe, zeama de compot, supa de zarzavat strecurata sau chiar fructe crude, pasate. Lichidele indulcite aduc si un aport caloric, fiind cele mai indicate in aceasta situatie. Totusi daca cel mic refuza ceaiul indulcit si prefera apa, este foarte bine si asa, cat timp bea totusi ceva.
Ar fi bine sa eviti laptele ca lichid de baut, cel putin in prima perioada de febra, deoarece acesta contine substante proteice si saruri care, prin alcalinizarea tesuturilor, pot favoriza aparitia convulsiilor.
Cantitatea totala de lichide este in raport cu varsta si greutatea copiilor: 200 -150 ml pe kilocorp la sugar, 120 -160 ml pentru celelalte grupe de varsta.
Lichidele se beau de preferinta la temperatura camerei, cu inghitituri mici si repetate pentru a evita aparitia varsaturilor si pentru ameliorarea senzatiei de greata. Alimentatia numai cu lichide nu trebuie sa depaseasca 24 de ore, timp in care copilul trebuie consultat de pediatru, care va recomanda pe langa tratamentul medicamentos si un regim alimentar in functie de starea copilului si de boala.