Cum ii determinam pe copii sa manance legume?

[imagebrowser id=705]

Copiii cred in general ca legumele sunt scarboase. Este bine ca ei sa primeasca o alimentatie diversificata, bogata in fructe si legume, pentru a fi obisnuiti cu o serie de gusturi.

Atunci cand dorim sa introducem o leguma noua in alimentatie, de exemplu varza, nu este recomandat sa i- o oferim. Ii putem spune ca este pentru adulti, pentru ca stim cu totii ca ceea ce este interzis, este de fapt dorit de catre cei mici. Atunci este momentul sa il lasati pe copil sa guste din mancarea dumneavoastra. Momentul trecerii la asa-numita mancare pentru adulti il va face sa se simta bine, va fi mandru ca a crescut si ca poate manca ceva ce piticii nu au voie.

Incercati sa folositi legume proaspete sau congelate, dar nu conserve, pentru ca acestea contin mai multa sare.

Iata cateva trucuri pentru a-l pacali pe copil sa manance legume:

  • Cand va raman bucati fierte de legume, zdrobiti-le dupa ce le-ati scurs bine si amestecati-le cu un ou batut. Le puteti praji ca pe clatite sau coace la cuptor in forme de briose;
  • Presarati cascaval ras peste bucatile de legume gatite, sau lasati-l chiar pe el sa faca acest lucru;
  • Faceti piure de legume fierte la abur si amestecati-l cu supa fierbinte. Va rezulta o supa cremoasa, buna de servit cu paine prajita;
  • Incercati dovleacul spaghetti, care este galben, oval, de dimensiuni reduse si poate fi copt intreg pana ce devine moale. Taiati-l in jumatate, scoateti semintele si apoi scoateti pulpa cu o furculita. Se va prezenta sub forma unor spaghete. Il puteti servi cu unt, margarina, ulei de masline sau sos de spaghete;
  • Incercati taiteii verzi, care sunt preparati cu spanac;
  • Adaugati legume tocate marunt intr-o omleta cu branza;
  • Incercati sa fiti cat mai creativa, deoarece copilul mofturos se poate simti atras de creatiile artistice alimentare. Puneti pe o farfurie copacei: coroana si frunzele din legume verzi ( mazare, salata, broccoli ), iar trunchiul din bastonase de cascaval. Puteti utiliza rosii (pentru soare sau nasul unui clovn ) sau morcovi (pentru par ). Dati nume haioase personajelor dumneavoastra;
  • Puteti ascunde cateva legume fierte taiate marunt in chiftele de carne cu sos. Un alt loc bun de ascuns ar fi sub salamul sau branza de pe pizza. Putem masca putina conopida fiarta in piureul de cartofi. Putem introduce legume si intr-un hamburger;
  • Amestecati boabe de fasole fiarta in carnea destinata prepararii hamburgerilor sau chiftelelor;
  • Ca desert, ii putem oferi micutului placinta de dovleac, sau tort de morcovi;
  • Faceti chipsuri din cartofi. Puneti felii de cartofi rotunde, subtiri pe grilajul cuptorului cu microunde. Adaugati deasupra zahar pudra cu scortisoara si lasati-le 5 minute la microunde, pana se deshidrateaza. Intoarceti-le pe ambele parti si apoi lasati-le la racit;

Va vom prezenta in continuare cateva retete atractive pentru copii, pe baza de legume:

Morcovi cu miere

Aveti nevoie de: 3 linguri de unt sau margarina, 4 cesti rondele de morcovi, 3 linguri de zeama de portocale, un sfert de lingurita de ghimbir ras marunt, 4 linguri de miere.

Combinati toate aceste ingrediente intr-o craticioara si puneti-i capacul. Lasati sa fiarba la foc mic aproximativ o jumatate de ora, pana cand morcovii se inmoaie. Amestecati din cand in cand. Puteti pregati o cantitate mai mare si congela ce a ramas din ziua respectiva.

Jeleu cu sfecla

Aveti nevoie de 2-3 sfecle rosii mici si 100 grame de jeleu cu gust de capsune. Spalati sfeclele bine, intepati-le de cateva ori si coaceti-le la microunde sau in cuptor ( in folie de aluminiu ). Curatati-le de coaja, tocati-le marunt si lasati-le la racit. Pregatiti jeleul conform indicatiilor de pe ambalaj si amestecati-l cu sfecla tocata. Dizolvati praful de jeleu in apa fiarta si adaugati lichidul de la sfecla. Lasati la racit.

Fasole verde la cuptor

Aveti nevoie de 750 de grame de fasole verde, 1 catel de usturoi, 1 praf de piper, 1 cana de smantana sau iaurt, 2 linguri de marar tocat, 2 linguri de unt, pesmet.

Fierbeti fasolea cu usturoiul, apoi scurgeti-o de apa si puneti-o intr-o tavita unsa cu ulei. Amestecati piperul cu mararul si smantana, apoi rasturnati peste fasole. Topiti untul intr-o tigaie mica si adaugati putin pesmet. Puneti pesmetul cu unt peste smantana si coaceti aproximativ 20 de minute, in cuptorul incins la 175 de grade Celsius.

Legumele crude pot fi o solutie

Este posibil ca micutul sa indrageasca mai mult legumele crude decat cele fierte, sa ciuguleasca bucatele de legume taiate pentru gatit. Cele mai bune legume pentru copii sunt: morcovii, telina, conopida, ridichile, castravete, ardei gras, ciuperci, broccoli, mazare, cartofi.

Sursa foto: www.cuisine-astuce.com si www.dandies.fr

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare