[imagebrowser id=705]
Copiii cred in general ca legumele sunt scarboase. Este bine ca ei sa primeasca o alimentatie diversificata, bogata in fructe si legume, pentru a fi obisnuiti cu o serie de gusturi.
Atunci cand dorim sa introducem o leguma noua in alimentatie, de exemplu varza, nu este recomandat sa i- o oferim. Ii putem spune ca este pentru adulti, pentru ca stim cu totii ca ceea ce este interzis, este de fapt dorit de catre cei mici. Atunci este momentul sa il lasati pe copil sa guste din mancarea dumneavoastra. Momentul trecerii la asa-numita mancare pentru adulti il va face sa se simta bine, va fi mandru ca a crescut si ca poate manca ceva ce piticii nu au voie.
Incercati sa folositi legume proaspete sau congelate, dar nu conserve, pentru ca acestea contin mai multa sare.
Iata cateva trucuri pentru a-l pacali pe copil sa manance legume:
- Cand va raman bucati fierte de legume, zdrobiti-le dupa ce le-ati scurs bine si amestecati-le cu un ou batut. Le puteti praji ca pe clatite sau coace la cuptor in forme de briose;
- Presarati cascaval ras peste bucatile de legume gatite, sau lasati-l chiar pe el sa faca acest lucru;
- Faceti piure de legume fierte la abur si amestecati-l cu supa fierbinte. Va rezulta o supa cremoasa, buna de servit cu paine prajita;
- Incercati dovleacul spaghetti, care este galben, oval, de dimensiuni reduse si poate fi copt intreg pana ce devine moale. Taiati-l in jumatate, scoateti semintele si apoi scoateti pulpa cu o furculita. Se va prezenta sub forma unor spaghete. Il puteti servi cu unt, margarina, ulei de masline sau sos de spaghete;
- Incercati taiteii verzi, care sunt preparati cu spanac;
- Adaugati legume tocate marunt intr-o omleta cu branza;
- Incercati sa fiti cat mai creativa, deoarece copilul mofturos se poate simti atras de creatiile artistice alimentare. Puneti pe o farfurie copacei: coroana si frunzele din legume verzi ( mazare, salata, broccoli ), iar trunchiul din bastonase de cascaval. Puteti utiliza rosii (pentru soare sau nasul unui clovn ) sau morcovi (pentru par ). Dati nume haioase personajelor dumneavoastra;
- Puteti ascunde cateva legume fierte taiate marunt in chiftele de carne cu sos. Un alt loc bun de ascuns ar fi sub salamul sau branza de pe pizza. Putem masca putina conopida fiarta in piureul de cartofi. Putem introduce legume si intr-un hamburger;
- Amestecati boabe de fasole fiarta in carnea destinata prepararii hamburgerilor sau chiftelelor;
- Ca desert, ii putem oferi micutului placinta de dovleac, sau tort de morcovi;
- Faceti chipsuri din cartofi. Puneti felii de cartofi rotunde, subtiri pe grilajul cuptorului cu microunde. Adaugati deasupra zahar pudra cu scortisoara si lasati-le 5 minute la microunde, pana se deshidrateaza. Intoarceti-le pe ambele parti si apoi lasati-le la racit;
Va vom prezenta in continuare cateva retete atractive pentru copii, pe baza de legume:
Morcovi cu miere
Aveti nevoie de: 3 linguri de unt sau margarina, 4 cesti rondele de morcovi, 3 linguri de zeama de portocale, un sfert de lingurita de ghimbir ras marunt, 4 linguri de miere.
Combinati toate aceste ingrediente intr-o craticioara si puneti-i capacul. Lasati sa fiarba la foc mic aproximativ o jumatate de ora, pana cand morcovii se inmoaie. Amestecati din cand in cand. Puteti pregati o cantitate mai mare si congela ce a ramas din ziua respectiva.
Jeleu cu sfecla
Aveti nevoie de 2-3 sfecle rosii mici si 100 grame de jeleu cu gust de capsune. Spalati sfeclele bine, intepati-le de cateva ori si coaceti-le la microunde sau in cuptor ( in folie de aluminiu ). Curatati-le de coaja, tocati-le marunt si lasati-le la racit. Pregatiti jeleul conform indicatiilor de pe ambalaj si amestecati-l cu sfecla tocata. Dizolvati praful de jeleu in apa fiarta si adaugati lichidul de la sfecla. Lasati la racit.
Fasole verde la cuptor
Aveti nevoie de 750 de grame de fasole verde, 1 catel de usturoi, 1 praf de piper, 1 cana de smantana sau iaurt, 2 linguri de marar tocat, 2 linguri de unt, pesmet.
Fierbeti fasolea cu usturoiul, apoi scurgeti-o de apa si puneti-o intr-o tavita unsa cu ulei. Amestecati piperul cu mararul si smantana, apoi rasturnati peste fasole. Topiti untul intr-o tigaie mica si adaugati putin pesmet. Puneti pesmetul cu unt peste smantana si coaceti aproximativ 20 de minute, in cuptorul incins la 175 de grade Celsius.
Legumele crude pot fi o solutie
Este posibil ca micutul sa indrageasca mai mult legumele crude decat cele fierte, sa ciuguleasca bucatele de legume taiate pentru gatit. Cele mai bune legume pentru copii sunt: morcovii, telina, conopida, ridichile, castravete, ardei gras, ciuperci, broccoli, mazare, cartofi.
Sursa foto: www.cuisine-astuce.com si www.dandies.fr