Toate femeile care sunt la prima nastere pe cale naturala, sunt speriate de travaliu. Temerile sunt absolut normale si intemeiate deoarece pana nu treci personal prin experienta travaliului nu stii la ce sa te astepti.
Timp de 270 de zile, fatul se dezvolta in interiorul uterului. Apoi, nu se stie cum, se declanseaza acest miracol al nasterii. Organismul tau stie cumva – cel mai adesea corect- cand copilul este suficient de matur pentru a putea trai in afara uterului.
Declansarea travaliului in mod natural implica semnele clinice produse de corpul tau (prostaglandinele –hormonii care pregatesc nasterea), care determina subtierea, inmuierea si dilatarea colului uterin. La termen se declanseaza producerea in organism a prostaglandinelor in cantitati mari, determinand producerea contractiilor uterine mai puternice decat le-ai simtit pana atunci, pe parcursul sarcinii.
Prin definitie travaliul reprezinta o serie de contractii uterine care va deschid colul uterin pentru nastere. Se pare ca o interactiune complexa intre sistemul glandular al copilului, placenta si uterul mamei declanseaza producerea acestor prostaglandine.
Subtierea si inmuierea colului uterin
Unul dintre semnele ca travaliul a inceput este ca cervixul (colul) incepe sa se subtieze (se sterge) si sa se inmoaie (se maturizeaza) pentru a se pregati pentru nastere. Pe masura ce travaliul progreseaza, colul uterin se va subtia de la peste 2,5 cm grosime pana ce va ajunge la grosimea unei foi de hartie. Nu vei fi constienta de acest process de subtiere decat atunci cand colul uterin va fi examinat in timpul examenului vaginal. Cand colul uterin este sters 100% subtierea este completa, permitandu-i sa se intinda pentru ca fatul sa coboare prin deschiderea colului in vagin in timpul nasterii.