Chlamydia reprezinta o infectie destul de periculoasa pentru sanatatea organismului si pentru buna sa functionare.
Rata de raspandire este destul de mare, infectia cu Chlamydia trachomatis putand fi transmisa sexual. Tinand cont de evolutia sa, aceasta afectiune este de cele mai multe ori asimptomatica. Tocmai de aceea, infectia este depistata destul de tarziu, devenind destul de greu tratabila.
Chlamydia trachomatis influenteaza fertilitatea atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor infectati. Aceasta bacterie se dezvolta la nivelul colului uterin la femei si la nivelul uretrei la barbati.
Diagnosticarea tardiva a pacientului nu face altceva decat ca boala sa evolueze destul de mult, bacteria ajungand in organism pana la nivelul trompelor uterine, provocand anexita si infertilitate, in cazuri grave. In acest mod, la nivelul trompelor uterine se va produce o inflamatie destul de puternica, fapt care va bloca traseul spermatozoizilor in urma actelor sexuale neprotejate.
Sperma barbatilor infectati cu chlamydia prezinta modificari importante, putand genera infertilitate. Mobilitatea si ADN-ul spermatozoizilor vor fi puternic influentati de aceasta bacterie. Prin infectare, spermatozoizii nu vor mai fi capabili sa intalneasca ovulul si nici sa il fecundeze in vederea aparitiei unei sarcini.
In vederea diagnosticarii sale, medicii recomanda efectuarea unor teste de specialitate. Odata instalata in organism, aceasta se va putea transmite destul de usor la partenerul de cuplu. Tocmai de aceea, tratamentul va trebui administrat ambilor parteneri de cuplu. In timpul administrarii tratamentului cu antibiotice se recomanda intreruperea raporturilor sexuale si refacerea testelor de specialitate dupa un anumit interval de timp, potrivit recomandarilor medicului. Odata instalata, aceasta bacterie este destul de greu de inlaturat din organism si tocmai de aceea, medicii recomanda testari suplimentare la anumite intervale de timp.