Desi eruptia dentara ar trebui sa decurga fara prea mari turbulente, parintii observa ca cel mic este mai agitat, nu doarme bine si are febra. Ce se intampla in perioada eruptiei dentare si cum sa ingrijesti dintii de lapte.
In mod normal, eruptia primilor dinti are loc la sase luni si se termina in jurul varstei de doi ani si jumatate pentru dintii temporari, la fiecare 6 luni aparand un nou grup dentar:
- Incisivii centrali inferiori, centralii superiori, lateralii superiori, lateralii inferiori apar in intervalul 6 – 12 luni. De obicei, mai intai apar cei doi incisivi centrali inferiori, urmati de cei 4 superiori.
- Intre 18-24 de luni apar primii 4 molari si urmatorii 2 incisivi si candva chiar inainte de a doua aniversare isi fac aparitia caninii.
- Ultimii molari temporari apar dupa ce copilul a implinit doi ani.
Eruptia dentara este insa influentata de mai multi factori. Daca cel mic are un deficit nutritional sau a fost bolnav, eruptia dentara poate intarzia.
In ciuda parerii generale ca dintii temporari nu conteaza prea tare, ei trebuie ingrijiti inca de la aparitie. De fapt, o igiena bucala corecta incepe chiar inainte de eruptia dentara. Inca din primele saptamani de viata, poti sterge gingiile bebelusului o compresa sterila, dupa fiecare alaptare, pentru a impiedica inmultirea bacteriilor.
- Dupa ce primii dinti temporari isi fac aparitia, ai grija sa cureti delicat, cu o periuta speciala din cauciuc moale, zona gingiilor, dupa fiecare masa – inflamatia se poate accentua daca resturi de lapte sau piureuri patrund in gingie, acolo unde ea este deja crapata, iar bacteriile se pot acumula rapid.
- In pedioada eruptiei dentare, iti pot fi de folos inele gingivale speciale tinute la frigider, inainte de a fi oferite copilului – amortesc zona, diminuand durerea si disconfortul asociate cu eruptia dentara.
- La nevoie, medicul pediatru poate prescrie si un antiinflamator sau un analgezic, special concepute pentru copii.
Dupa ce copilul implineste 2 ani, poti introduce pasta de dinti cu fluor (care intareste smaltul dintilor si lupta impotriva cariilor dentare), dar ai grija ca cel mic sa nu o inghita.