După primii 6 ani de viaţă, când copilul devine şcolar, se impune prezenţa unui birou în amenajarea camerei acestuia. Nimic mai simplu, veţi spune! Dar ce facem dacă spaţiul redus al camerei ne impune o serie de restricţii privind dimensiunile şi poziţionarea biroului, astfel încât să rămână suficient loc în încăpere şi pentru restul mobilierului?
Înainte de a hotărî ce birou alegeţi, ţineţi cont de suprafaţa şi de forma camerei (care de cele mai multe ori se prezintă sub forma unui dreptunghi sau a unui pătrat ), cât şi de poziţia ferestrei şi a uşii care permite accesul în încăpere. Acolo unde este posibil, încercaţi să poziţionaţi biroul în faţa ferestrei, pentru a-i asigura copilului lumina naturală necesară.
Astfel, în cazul unei camere înguste, dar lungi, cu fereastra pe una dintre laturile scurte, biroul se poate aşeza în faţa ferestrei sau pe unul dintre pereţii perpendiculari, dar în proximitatea sursei de lumina naturală. Biroul nu trebuie să fie neapărat unul standard. O poliţă prinsă între doi pereţi sau fixată pe două suporturi cu sertare, poate îndeplini cu brio atribuţiile unui birou. Încercaţi să optimizati spaţiul liber aflat deasupra sau pe lateralele biroului, folosindu-vă de poliţe şi rafturi.
Dacă o cameră este foarte îngustă şi nu permite aşezarea mobilierului pe doi pereţi paraleli, încercaţi să înşiraţi piesele de mobilier ( pat, comodă, şifonier, birou ) de-a lungul unui singur perete sau pe doi pereţi perpendiculari ( sub formă literei L ). Într-o cameră suficient de lată (asta însemnând să rămână un culoar de trecere de cel puţin 1), aşezarea mobilierului este posibilă şi pe două fronturi paralele.
În acest caz, de cele mai multe ori, paralel cu patul va fi aşezat biroul, o altă opţiune fiind amplasarea biroului la unul dintre capetele patului, perpendicular pe lungimea acestuia. În poziţionarea biroului ţineţi cont din ce parte este luminată suprafaţă de scris, deoarece în cazul copiilor dreptaci lumina trebuie să cadă din partea stânga, iar în cazul celor care folosesc mâna stânga pentru scris, din partea drepată.
În spaţiile mici, aglomerarea creează impresia de dezordine. Pentru a evita această problema, puteţi renunţă la noptieră înlocuind-o cu un birou sau puteţi chiar adopta varianta unui blat pliant pe perete sau cea a unui blat care se deschide din suprafaţă verticală a unei piese de mobilier.
Articol semnat de Flavia Lorena Irimescu – decorator interioare,
Telefon: 0747666473