Atunci cand copilul incepe sa guste din diferitele mancaruri ne dorim ca acesta sa reuseasca sa manance singur.
Insa, o astfel de problema este destul de dificil de tratat pentru parintii unor copii mai mici. Cu toate acestea, imediat dupa primul anisor de viata copilul isi va dori sa manance singur, sa incerce sa tina in mana lingurita si furculita si chiar sa manance cu mana anumite legume din supa sau salata.
Potrivit medicilor, dupa primul an de viata, copilul va reusi sa se descurce de unul singur putin cate putin. Capacitatile sale intelectuale vor deveni din ce in ce mai abile, acesta reusind sa isi imite destul de bine parintii. Chiar daca uneori copilul refuza hrana, va trebui cu multa rabdare sa incercati sa ii explicati cate ceva despre importanta alimentatiei. In cazul in care va ganditi ca vorbiti degeaba va trebui sa cunoasteti ca acesta va reusi sa te urmareasca si sa retina ceea ce ii spui, chiar daca nu poate comunica ceea ce isi doreste.
Incepand cu varsta de un anisor, copilul va incepe sa faca progrese saptamanale. Vei putea observa astfel de la saptamana la saptamana sau de la zi la zi progresele copilului. Pentru a reusi sa il invatati sa manance singur este indicat sa incercati sa va stabiliti orele de mese in acelasi timp cu cele ale copilului. Mancand impreuna, copilul va dori sa va imite si chiar va incerca sa ceara lingurita sau furculita pentru a manca singur.
Chiar daca va reusi sa isi tina in mana tacamurile nu va trebui sa il neglijati intrucat acesta nu va reusi sa isi duca la gurita mancarea destul de repede pentru a-si potoli foamea. Asa ca, grijile nu se termina aici – e un prim pas prin care copilul incepe sa se obisnuiasca cu modul de a se hrani singur.
Pentru inceput este indicat sa incercati sa ii alegeti alimentele pe care sa le poata prinde in mana pentru a le manca singur. In acest fel veti reusi sa il bucurati destul de mult, devenind constient de importanta modului de a se hrani de unul singur.
Pentru a va feri copilul de leziuni datorate folosirii tacamurilor incercati sa le alegeti special pentru acestia, de regula din material plastic. In acelasi timp, puteti incerca sa renuntati la biberon si sa ii dati lapte sau apa cu ajutorul unei cescute de plastic.