Atunci cand copilul spune o poveste, este bine sa urmaresti modul in care acesta isi exprima valorile pe care le are. Iata cateva valori importante pe care am dori sa le aiba toti copiii.
Cinste, incredere, rabdare, amabilitate, mila, acceptarea celorlalti, respectarea diferentelor, curaj, responsabilitate, altruism, spirit de lider, rezistenta in fata frustrarilor.
Atunci cand iti spune o poveste, fii atent la valorile si trasaturile de caracter ale eroului, care, asa cum stii deja, reflecta modul in care acesta se vede pe sine si pe ceilalti. Analizeaza aceasta poveste spusa de Angi, in varsta de 10 ani, care a tras cartonasul pe care scria „Spune o poveste despre cineva care are nevoie de bani”.
A fost odata ca niciodata un baiat pe nume Ionut, care avea nevoie de niste bani pentru a cumpara o bicicleta. Le-a cerut mamei si tatalui, insa acestia erau prea saraci si nu au avut bani sa-i dea. Asa incat cel mic s-a hotarat sa munceasca la un fast-food unde ar putea sa castige bani pentru scopul lui. A lucrat si a castigat banii de care avea nevoie, dar dupa ce a cumparat bicicleta s-a hotarat sa lucreze in continuare. Astfel ar putea sa stranga bani si pentru a-si cumpara haine si alte lucruri.
Morala: Daca ai nevoie de lucruri pe care parintii nu ti le pot cumpara, ia-ti o slujba. Angi a spus o poveste interesanta, iar eroul ei a dat dovada de respnsabilitate si de initiativa. Dar compara aceasta poveste cu cea spusa de Iulia, de 10 ani, care a tras cartonasul cu: „Scrie o poveste despre cineva care are nevoie de bani”.
A fost odata ca niciodata o familie saraca care nu avea niciodata suficienta mancare si bani pentru a-si cumpara ceea ce si-ar fi dorit. Intr-o zi au gasit un tablou foarte vechi in garaj si pentru ca vazusera o emisiune de unde au aflat ca unii oameni cumpara antichitati, au decis sa-l vanda. Tabloul valora foarte multi bani, asadar familia a decis sa il vanda si au discutat cum sa imparta banii.
Au hotarat sa doneze o parte din bani bisericii, o alta parte i-a dat-o unuia dintre frati pentru a merge la facutate. Familia a pastrat restul de bani in banca pentru a nu mai avea niciodata probleme din cauza lipsei lor.
Morala: banii pot rezolva o multime de probleme pentru tine si oamenii pe care-i iubesti.
Valorile Iuliei: atentia ei pentru familie, dorinta de a imparti cu altii, preocuparea ei pentru ceilalti si dorinta de a-si planifica viitorul, reies din povestea ei imediat dupa ce este rezolvata problema. Povestea ei arata ca este genul de copil preocupat de ceilalti in aceeasi masura in care este preocupat de sine.
Care sunt valorile pe care vrei sa le transmiti copiilor tai? Le-au invatat? Daca da, atunci este posibil ca acestea sa se reflecte in povesti precum cea a Iuliei, chiar daca nu observi manifestarea obisnuita a unui comportament altruist. Povestile sunt reprezentari interne ale vietii interioare a fiecarui copil.
Sentimentul de sine este reflectat de eroul povestilor lor, iar simtul initiativei si al scopului sunt reflectate in modul in care rezolva problemele din povestile pe care le spun. Valorle copiilor sunt reflectate in modul in care eroii sau celelalte personaje din poveste reactioneaza atunci cand este rezolvata problema cea mai stringenta.
Sursa: Limbajul secret al copiilor, Lawrence E. Shapiro