Nu de putine ori ati auzit probabil ca alaptarea reprezinta cel mai pretios cadou pe care i-l poti face nou-nascutului inca din primele clipe de viata. Intr-adevar, alaptarea reprezinta o investitie majora in sanatatea nou-nascutului, un mod prin care cel mic va fi ferit pe cat posibil de pericolele imbolnavirii.
„Alaptarea reprezinta primul vaccin natural al nou-nascutului, fiind ferit de pericolele imbolnavirii. Cu ajutorul alaptarii, nou-nascutul va reusi sa fie protejat in fata celor mai grave afectiuni, beneficiind de o imunitate mult mai puternica”, a precizat Andreea Manea, consilier international in alaptare.
Medicii pediatri si neonatologi sunt de parere ca orice mamica va trebui sa insiste asupra acestui moment, indiferent daca alaptarea nu apare imediat dupa nastere. Se poate spune ca prin punerea nou-nascutului la san, glandele mamare vor fi stimulate, producand astfel cantitatea de lapte matern de care are nevoie cel mic pentru a se hrani.
Beneficiile alaptarii sunt destul de numeroase, pericolele imbolnavirii la varste atat de mici fiind destul de redus. Cu alte cuvinte, nou-nascutul care va fi alaptat la san inca din primele clipe de viata va capata o imunitate destul de puternica, ajutandu-si astfel organismul in fata unor afectiuni care i-ar putea pune sanatatea in pericol.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea pentru o perioada de minim sase luni, urmand ca aceasta sa fie continuata pana la varsta de doi anisori sau poate chiar mai mult.
Iata o parte dintre avantajele laptelui matern:
- este un aliment viu, fiind produs de corpul mamei in vederea hranirii nou-nascutului imediat dupa venirea sa pe lume;
- este nutritiv – contine zer intr-o proportie de 60% ce ajuta la protectia in fata bacteriilor si cazeina intr-o proportie de 40%.
- lactoferina continuta de laptele matern ajuta la absorbtia fierului in organism;
- intareste imunitatea copilului, avand un continut crescut de imunoglobina;
- este cunoscut a fi un puternic antiinflamator;
- asigura protectie fluorei intestinale;
- ajuta la absorbtia vitaminelor si mineralelor de catre organism;
- protejeaza impotriva bacteriilor si infectiilor;
- contine vitamina A, D, E, K, C;
- imbunatateste absorbtia calciului si magneziului;
- ajuta la dezvoltarea florei intestinale;
- este cel mai curat aliment, prepararea sa este naturala, nefiind nevoie ca acesta sa intre in contact cu alti factori exteriori.
Toate cele de mai sus expun pe scurt cateva proprietati esentiale ale laptelui matern.
Tu cat timp ti-ai alaptat nou-nascutul? Povesteste-ne o parte din experienta ta!