Cum masoara termometrele temperatura? Exista mai multe variante prin care ii poti masura temperatura celui mic, insa unele metode sunt in mod cer mai precise decat altele. Iata cateva date pro si contra care te pot ghida in alegerea tipului potrivit de termometru, dar si raspunsurile la cele mai frecvente intrebari pe care le au parintii cand se refera la febra.
Masurarea temperaturii rectale
Pro: Este cea mai buna varianta de masurare a temperaturii pentru copiii cu varsta pana in trei ani.
Contra: Copiilor mai mari nu le place.
Precizie: Foarte Ridicata.
Modalitate: Cea mai indicata pozitie este cand tii copilul in bratele tale, cu funduletul in sus.
Masurarea temperaturii orale
Pro: Copiii cu varsta de peste patru ani il poti folosi corect si un mare plus este ca nu trebuie sa-i dezbraci pentru asta.
Contra: Masurarea poate fi eronata daca micutul nu tine termometrul sub limba pana la sonorul care anunta ca perioada de masurare a luat sfarsit.
Precizie: Buna.
Modalitate: Termometrul se tine sub limba pana la semnalul sonor.
Atentie: Daca ii iei temperatura intr-o camera ceva mai racoroasa, acest fapt s-ar putea sa influenteze rezultatul. De asemenea, daca micutul tocmai a baut un ceai cald, asteapta cel putin 15 minute.
Masurarea temperaturii din ureche
Pro: Este o metoda foarte rapida.
Contra: Medicii sustin ca este posibil ca acel capat care se introduce in ureche sa nu fie inserat corect, mai ales daca ai un copil cu varsta pana intr-un an.
Precizie: Variaza.
Modalitate: Pentru a insera corect, trage de pavilionul urechii un pic in sus si in spate.
Masurarea temperaturii de la frunte
Pro: Temperatura se inregistreaza in cateva secunde si este confortabil pentru copii.
Contra: Este cel mai scump tip de termometru.
Prezicie: Variaza.
Modalitate: Pentru ca temperatura sa fie masurata corect, termometrul trebuie plasat la jumatatea fruntii.
Intrebari comune de la parinti
Cand sunam medicul? – Exista cateva indicatii pe care le ofera medicii, pentru ca parintii sa stie cand este punctul critic in care este necesar sa apeleze la ajutor de specialitate, astfel ca este considerata o temperatura ridicata pentru un bebelus cu varsta cuprinsa intre 0 si 2 luni: 38 grade Celsius; pentru un bebelus cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 luni: 38,3 grade Celsius, pentru un bebelus cu varsta mai mare de 6 luni: 39,4 grade Celsius.
Copilul poate face o convulsie? – Este posibil sa faca o convulsie. Aceasta este cauzata de o ridicare brusca a temperaturii corpului, care intrerupe activitatea normala a creierului. Copilul este predispus la convulsii mai ales daca exista si alte cazuri in familie, sau daca micutul a mai patit asa ceva in ultimul an. Desi simptome precum faptul ca-si da ochii peste cap sau ca incepe sa vomite, sunt momente greu de trait pentru un parinte, este bine de stiut ca aceste convulsii nu predispun copilul la epilepsii si nu ii fac niciun rau. Daca totusi face o astfel de criza, tine-l intins pe podea si intoarce-i capul intr-o parte, astfel incat limba sa nu obtureze canalul respirator si tine cont sa chemi ambulanta daca episodul dureaza mai mult de cinci minute.
Poate halucina? – Desi adultii sunt mai predispusi catre halucinatii in cazul unei temperaturi foarte ridicate, este posibil totusi ca micutul tau sa inceapa sa vada lucruri care nu sunt reale (precum o papusa care pluteste in mijlocul camerei sau gandaci care se plimba pe pereti). O febra foarte ridicata, peste 39 de grade Celsius este mai degraba cauza unor posibile halucinatii, si desi pot parea niste episoade inspaimantatoare pentru copilul tau, nu-i fac niciun rau.
Febra mai mare de 41 de grade Celsius poate dauna creierului? – Da, daca febra este atat de ridicata poate cauza daune ireparabile, dar trebuie stiut ca o astfel de temperatura nu este niciodata doar rezultatul unei boli. Poate de asemenea sa fie asociat cu un atac de caldura asa cum s-ar petrece daca ai lasa copilul in masina, pe timpul verii, intr-o zi caniculara.