Rolul tatalui se extinde cu mult peste simplul act al conceptiei. Responsabilitatea unei sarcini se indreapta atata catre mama, cat si spre tata. De aceea, este foarte important ca tu, in calitate de tatic, sa inveti inca de pe acum cum te poti implica si tu activ in viata copilului tau.
[imagebrowser id=1306]Informeaza-te:
Mai important decat toate este in primul rand sa te informezi. Pe parcursul celor 9 luni de sarcina partenera ta va trece printr-o serie de simptome si schimbari precum: stare de ameteala, de greturi, pofte si aversiuni fata de anumite alimente, mirosuri, stari de oboseala, sani durerosi, picioare umflate, schimbari bruste de dispozitie, modificari ale apetitului sexual si multe altele. De asemenea, toate aceste schimbari vor determina si necesitatea de exemplu de a cumpara o perna speciala pentru mamica sau de a merge mai des la toaleta. Incearca sa fii intelegator, calm si sa o sustii constant, chiar daca uneori iti va fi mai dificil.
Implica-te in tot ceea ce poti:
Implicarea ta este mai mult decat binevenita. Punctual, exista mai multe capitole la care contributia ta va fi de nepretuit:
1. Consultatiile prenatale. Cu toate ca vor fi aproximativ 15 consultatii – la inceput ar fi vorba de o consultatie pe luna, urmand ca ulterior, in ultima luna sa fie nevoie sa mergeti chiar o data pe saptmana – este important sa incerci sa participi la cat mai multe. Este adevarat ca fiind la lucru iti va fi mai greu sa participi la toate consultatiile, insa straduieste-te sa fii acolo atunci cand ai timp. In prima vizita la medic se va confirma sarcina si vei avea ocazia sa afli cat mai multe despre ce urmeaza sa se intample in urmatoarele 9 luni. Incearca sa participi si la prima ecografie care va fi in jur de cea de-a 20-a saptamana. Va fi un moment care cu siguranta il vei tine minte. Totodata, la ultima consultatie inainte de nastere iti va fi foarte util sa participi fiindca atunci veti afla mult mai multe despre tot ce tine de perioada postnatala.
2. Achizitionarea de articole pentru bebelusi. Viitoarea mamica va experimenta cu siguranta nevoia de a pregati cuibul pentru puisorul ei, iar faptul ca esti alaturi de ea cand merge prin magazine in cautare de carucioare copii sau patuturi, va fi cu siguranta o bila alba pentru tine.
3. Nasterea. Vei observa ca la un moment dat partenera ta va incepe sa se informeze despre diverse moduri de a da nastere unui copil, precum si despre spitalul unde se va interna. Incearca sa-i fii alaturi si sa te implici activ, luand astfel o decizie comuna!
4. Modificari in casa. Fiind aproape de nasterea copilului va fi necesar sa pregatiti camera sa, mobilarea, decorarea, achizitionarea de diverse echipamente precum patut, scaun pentru masina, carucior, biberoane si multe altele. Intereseaza-te de ce este necesar, cum se face, costurile implicate si apuca-te de treaba. Arata un interes deosebit pentru toate aceste detalii si vei fi de un real ajutor viitoarei mamici.
5. Dupa nastere. Pe langa bucuria minunata de a tine bebelusul in brate, pentru mamica poate interveni o perioada foarte dificila: depresia postnatala. Sprijinul tau moral va fi de un real ajutor aici! De asemenea, vor exista multe treburi casnice de care proaspata mamica nu se va mai putea ocupa in aceeasi masura. Incearca sa fii saritor si sa ajuti!
De ce toate acestea?
Implicarea ta activa pe timpul sarcinii, pe langa faptul ca ii va fi de un real ajutor partenerei tale, te va si face mai responsabil si apropiat de copilul tau. Nu uita faptul ca inca din faza prenatala, copilul poate simti afectiunea si atentia acordata! De asemenea, implicat fiind inca de la inceput, impreuna cu partenera ta veti putea construi un camin in care micutul va creste frumos si sanatos.