Mastita este una dintre problemle pe care le poti inatampina ca mama. Mastita este de fapt inflamatia sanului, care netratata poate devein rapid o infectie.
[imagebrowser id=1056]Semnele si simptomele mastitei:
- Te vei simti ca si cum ai avea gripa, obosita, fara energie
- Sanul va deveni dureros, fierbinte si cu zone nodulare
- Vei avea febra 38,5◦C, frisoane.
Trebuie sa stii ca cel mai adesea mastita este cauzata de acumularea laptelui de san, cand bebelusul tau nu goleste sanul complet, dar poate fi cauzata de ragadele ce se suprainfecteaza, de angorjarea sanului neremediata la timp si chiar traumele sanului (loviturile).
Primul pas in tratarea mastitei este alaptatul corect. In orice caz continua alaptarea, inetarea ei doar inrautateste situatia. Contacteaza imediat medicul de familie sau un consultant in alaptare, care fie te va invata cum sa alaptezi corect, fie iti va prescrie comprese calde si calmante usoare. Este foarte important sa urmezi tratamentul prescris de medic. Mastita netratata se poate transforma intr-un abces al sanului, care necesita interventie chirurgicala.
Iata cateva sfaturi utile:
– Asigura-te ca bebelusul tau suge corect si este bine hranit.
– Incearca sa alaptezi in diferite pozitii pana o gasesti pe cea potrivita pentru tine si copil.
– Alapteaza cat mai des, pentru ca sanul afectat sa nu ajunga sa se umple.
– Daca bebelusul nu goleste sanul, foloseste o pompa dupa alaptare. Unele mamici considera ca pompa scoate laptele din san mai bine decat copilul, mai ales daca mameloanele sunt crapate sau dureroase.
– Odihneste-te cat mai mult posibil.
– Incearca compresele reci sau calde. Pe unele mamici le ajuta cele reci sau chiar punguta cu gheata, pe altele le ajuta compresele calde sau dusurile.
– Daca masajul sanului te ajuta, fa-l in timp ce alaptezi pentru a grabi curgerea laptelui, dar ai grija ca miscarile sa fie delicate, caci sanul este faoarte sensibil. Masajul viguros poate chiar sa inrautateasca mastita pentru ca iminge laptele mai adanc in tesutul sanului.
– Daca medicul iti prescrie antibiotice, este foarte important s ale iei pe toate, chiar daca incepi sa te simti mai bine dupa a 2-a sau a 3-a pastila.
– Intrerupe alaptatul pe parcursul tratamentului numai la indicatia medicului. Desi poate fi foarte dureros, golirea sanului este foarte importanta. Aplica o compresa calda pe san inainte de a-ti hrani copilul. Caldura va grabi curgerea laptelui si va face alaptatul mai usor pentru amandoi.