Parintii trebuie sa curete gingiile bebelusilor, inca inainte de aparitia dintilor acestora, pentru a preveni aparitia problemelor dentare ale copiilor lor, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de University of Illinois din Statele Unite.
Mamele stiu deja, in general, ca trebuie sa perieze dintii de lapte ai bebelusilor lor, inca din momentul in care acestia incep sa iasa, in jurul varstei de sase luni.
Potrivit acestui studiu recent, savantii americani le recomanda tuturor parintilor sa inceapa sa se ingrijeasca de gingiile bebelusilor lor mult mai devreme, dupa ce au descoperit cateva sute de bacterii in cavitatile bucale ale bebelusilor.
Studiul cercetatorilor de la University of Illinois s-a concentrat asupra bebelusilor care inca nu aveau dinti, spre deosebire de cele mai multe dintre studiile anterioare, realizate pe copii mai mari, care aveau deja carii dentare.
Savantii americani, coordonati de profesorul Kelly Swanson, au folosit un test ADN pentru a examina intreaga populatie de bacterii din cavitatile bucale ale bebelusilor. Ei au descoperit astfel mult mai multe specii de bacterii decat banuiau si considera ca descoperirea lor face ca riscul de aparitie a cariilor dentare sa fie mult mai mare, informeaza dailymail.co.uk, citat de mediafax.ro.
“Ca multe alte boli, cariile dentare reprezinta rezultatul existentei mai multor bacterii care traiesc intr-o comunitate, nu doar rezultatul existentei unui singur patogen“, a spus Kelly Swanson.
“Acum recunoastem ca «fereastra de infectare», depre care se credea ca apare la o varsta a copilului cuprinsa intre 19 si 33 de luni, apare in realitate la o varsta mult mai timpurie”, a adaugat profesorul american.
The American Academy of Pediatric Dentistry recomanda tuturor parintilor sa curete gingiile bebelusilor lor inca de atunci cand acestia nu au dinti. Agentia echivalenta din Marea Britanie inca nu a adoptat acest set de recomandari.
Parintii sunt sfatuiti, totodata, sa limiteze consumul de alimente si de bauturi ce contin zahar fermentabil la cantitati minime.
Descoperirea cercetatorilor americani este mai putin susceptibila de a fi aplicata la bebelusii care sunt hraniti exclusiv prin alaptare naturala in primele sase luni de viata. Acest lucru se datoreaza faptului ca laptele matern contine anticorpi si antitoxine, in timp ce laptele praf pentru sugari poate avea un continut ridicat de zahar, precizeaza www.modista.ro.
In Statele Unite, 40% dintre copii au deja carii dentare in momentul in care implinesc varsta de trei ani.