Exercitiul fizic creste circulatia sangvina si limfatica (limfa este principalul vehicul al celulelor de aparare si nu dispune de o pompa de propulsie – inima). Nu pot sa accentuez suficient importanta exercitiului fizic – de preferinta in aer liber – pentru o viata sanatoasa, inca de la cele mai mici varste! Iata ce sfaturi ne mai ofera Dr. Ana Cristina Stefanescu, medic pediatru, www.doctoritadecopii.ro
Prin exercitiu vreau sa spun orice – de la plimbari, urcat in copaci, bicicleta si role pana la sporturi organizate. Folosesc momentul acesta pentru a recomanda sporturile de echipa mai ales copiilor timizi si individualisti care au nevoie sa se incadreze intr-un grup si sa invete lucrul in echipa.
- Petrecerea timpului in natura – In Japonia medicii recomanda asa-numita “forest therapy”, nu foarte accesibila tuturor, dar usor de inlocuit cu plimbarea in parc.
- Ameliorarea/mentinerea unei digestii bune – Intestinul este un organ imunitar foarte important, lucrand in stransa legatura cu flora saprofita. O digestie buna inseamna o functionalitate buna a ambelor componente.
- Rasul creste nivelul celulelor NK (natural killer), importante in lupta antibacteriana.
- Scaderea stresului, care exista si la copii! – Sub stres, celulele sistemului imun nu sunt capabile sa raspunda la controlul hormonal – se ating niveluri de inflamatie care favorizeaza boala.
Copiii zilelor noastre au nenumarate activitati programate in fiecare zi care, chiar daca sunt placute, pot accentua nivelul de stres deja generat de scoala, mai ales daca se insista pe performanta si competitivitate.
- Somn – S-a observat ca la studenti la care timp de 6 nopti s-a limitat perioada de somn la 4 ore si apoi au primit un vaccin antigripal, productia de anticorpi atinsa a fost doar jumatate din nivelul asteptat.
- Alimentatie: Hipocrate deja recomanda ca hrana sa fie principalul medicament. Iata cateva reguli generale:
– Cat mai multe culori
– Cat mai multe fructe si legume
– Cat mai multe produse integrale, din surse sigure – necontaminate
– Alimentatie in functie de sezon
– Alimente fermentate: iaurt, muraturi fermentate
– Fara zahar
S-a demonstrat pe modele animale ca zaharul da dependenta! In plus, scade functiile sistemului imun si scade mobilitatea celulelor imunitare.
Nu se cunoaste o doza acceptabila de ingestie de zahar si dulciuri rafinate – dar limitarea lor la minimum este atitudinea ideala. Fireste, copiilor le place dulcele – se stie – dar si acesta este un comportament invatat! Cunosc copii care nu au fost expusi la dulciuri – cu exceptia fructelor proaspete sau uscate – si care “rezista” fara probleme la agresiunea ubicua a publicitatii si ofertei de dulciuri.
– Apa – Mentine pielea si mucoasele hidratate (prima bariera de protectie) Se evita apa cu gheata sau cantitati prea mari in timpul meselor – incetineste functiile digestive.
Pe langa aceste sfaturi generale, exista suplimente care pot imbunatati si mai mult functionalitatea sistemului imunitar.
Citeste mai mult pe doctoritadecopii.ro.