Enterocolita cauzata de rotavirus apare la cei mici inca din cela mai fragede varste, cauzand dureri abdominale, diaree, dar si stare destul de puternica de voma.
Destul de frecvent in zilele noastre, rotavirusul netratat la timp poate fi chiar fatal pentru unii bebelusi.
Asadar, daca veti observa la cel mic disconfort abdominal, diaree, dar si stare de voma adresati-va de urgenta medicului intrucat la bebelusi deshidratarea este foarte rapida, cauzand de foarte multe ori grave probleme medicale, iar uneori chiar decesul.
Cei mai expusi riscului de contaminare cu un astfel de virus sunt copiii cu varste fragede, de pana la doi anisori. Modul de transmitere al acestuia este pe cale orala, atunci cand cei mici intra in contact cu diverse obiecte contaminate sau chiar cu diversele tipuri de bacterii ce se afla in apa potabila. De aceea, celor mici va trebui sa li se administreze doar apa fiarta si racita.
Daca totusi cel mic este purtatorul unui astfel de virus este posibil sa fie si norocos, sistemul sau imunitar fiind destul de puternic pentru a se lupta cu boala, simptomele nefiind foarte dure. Singura modalitate de a se recupera cel infectat este prin administrarea de multe lichide pentru a se preveni deshidratarea organismului.
O modalitate de prevenire a acestui virus este prin administrarea vaccinului. Nefiind inclus in schema de vaccinare obligatorie, costul acestuia va trebui suportat in totalitate de catre parinti, ridicandu-se undeva la cateva milioane de lei vechi.
Iata si cand puteti face cele trei doze recomandate:
– prima doza – 2 luni;
– a doua doza – 4 luni;
– a treia doza – 6 luni.
Daca observati reactii alergice la unii dintre compusii vaccinului este nerecomandata folosirea acestuia. Inainte de achizitionare consultati medicul pediatru pentru diversele recomandari legate de administrare.
Articol realizat de Tatiana Tuţă