Odata cu folosirea scutecelor de unica folosinta, copilul poate intampina o serie de iritatii nedorite la nivelul pielii. Potrivit specialistilor, dermatita de scutec afecteaza mai mult de 30% din randul bebelusilor de pana la un anisor, riscul major fiind cuprins intre 9 si 12 luni de viata.
Simptomele dermatitei de scutec sunt destul de usor de descoperit. Odata afectata zona, vor aparea iritatii la nivelul funduletului bebelusului, organelor genitale, partea de jos a abdomenului, coapse. Iritatia se va manifesta prin aparitia de pete de culoare rosie destul de proeminente sau chiar bubite ce pot prezenta o oarecare forma de ulceratie.
Dermatita de scutec survine cel mai adesea ca urmare a schimbarii prea rar a scutecului folosit in asa fel incat bebelusul sa stea mai mult timp cu scutecul ud la fundulet. Cu toate acestea, exista si cazul in care micutii pot prezenta astfel de forme de dermatita intrucat sunt mai degraba predispusi la alergii, schimbatul scutecului la un anumit interval de timp nefiind o cauza.
De aceea, pentru a preveni aparitia dermatitei de scutec este indicat sa urmezi cativa pasi esentiali:
- Schimba scutecul celui mic imediat dupa scaun;
- Schimba scutecul la intervale mai dese de timp, chiar daca nu este prea plin;
- Foloseste intotdeauna acelasi tip de scutec;
- Alege scutecul in asa fel incat sa fie de calitate, avand o capacitate destul de buna de absorbtie, mentinand pielea uscata mai mult timp;
- Dupa schimbatul scutecului spala zona funduletului bebelusului cu apa calduta sau foloseste-te de servetelele umede;
- Aplica un unguent impotriva iritatiilor imediat dupa schimbarea scutecului.