Vasele de sange din zona rectala se pot umfla in timpul sarcinii, putand provoca hemoroizi. Uite de ce esti predispusa la a face hemoroizi in sarcina, cum poti preveni aparitia lor si cum sa-i tratezi in nefericita situatie in care te deranjeaza.
Presiunea uterului in expasiune asupra venelor din zona pelviana se traduce printr-o incetinire a circulatiei sangelui in jumatatea de jos a corpului, ceea ce pune o presiune mai mare asupra venelor de sub nivelul uterului, cauzand dilatarea si inflamarea lor.
Constipatia, frecvent asociata cu sarcina, agraveaza problema si favorizeaza aparitia hemoroizilor in timpul eliminarii scaunelor dure. Hemoroizii pot provoca o stare de disconfort minor sau dimpotrivă, episoade de durere intensa si sangerari rectale. Problema se agraveaza in timpul nasterii, din cauza presiunii exercitate in timpul travaliului si expulzarii.
Cum poti preveni aparitia hemoroizilor
Prima si cea mai importanta regula este sa eviti episoadele de constipatie. Bea cat mai multe lichide, consuma fructe si legume, pline de fibre, introdu in meniul tau fructe uscate (care in plus, sunt bogate in fier si te ajuta sa previi si anemia feripriva) si evita sedentarismul.
Executa regulat exercitii Kegel – ele intaresc musculatura din zona pelviana si a anusului, reducand riscul aparitiei de hemoroizi.
Atunci cand stai mai mult timp intr-o singura pozitie sau dormi, incearca sa stai pe partea dreapta, pentru a diminua presiunea asupra venelor rectale si a inlesni ciculatia sangelui in partea inferioara a corpului.
Ai grija sa nu iei prea mult in greutate in sarcina. Orice kilogram in plus suprasolicita intregul corp si pune o presiune suplimentara pe zona bazinului si pelvisului, crescand riscul de hemoroizi, precum si de probleme cu coloana (dureri lombare, deformari si tasari ale coloanei vertebrale etc).
Cum poti trata
Odata ce ai facut hemoroizi in timpul sarcinii, vorbeste cu medicul care iti poate recomanda preparate bine tolerate si in timpul celor 9 luni si care nu pun in pericol sarcina.
Aplicarea locala de gheata poate reduce inflamatia si diminueaza durerile, iar baile de sezut cu bicarbonat atenueaza senzatia de mancarime si reduc sangerarile, functionand si ca un antiseptic local.
Adeptii medicinei populare recomanda urmatoarele remedii:
- tamponarea zonei cu otet din mere
- aplicarea locala a unei paste preparate din albus de ou cu ulei de masline si vin alb
- aplicarea de cataplasme calde cu faina din orz, care se lasa sa actioneze cate 20 de minute
- bai de sezut cu infuzie de frunze de dafin (10-13 frunze la un litru de apa clocotita, lasate la infuzat timp de 10 minute).
Indiferent de eficienta acestor remedii, odata ce hemoroizii au aparut, ei trebuie ”tinuti sub control” pe termen lung. Chiar si in cazul efectuarii unei operatii (inconfortabile si dureroase), ei nu dispar definitiv, existand riscul sa reapara.
sursa foto: www.webmd.com