Cariile nu sunt o problema care afecteaza doar adultii, ci si pe cei mici, care au inca dintisori de lapte. 42% dintre copiii cu varste cuprinse intre 2 si 11 ani dezvolta cel putin o carie in aceasta perioada. Din acest motiv, multi parinti se intreaba ce pot face pentru a trata si a preveni aparitia altor carii.
Cauzele aparitiei cariilor
Lipsa unui periaj constant, realizat corespunzator, duce la inmultirea bacteriilor care ataca dintele si provoaca aparitia cariilor.
In cazul sugarilor, adormirea cu biberonul de lapte sau suc favorizeaza mentinerea lichidului in cavitatea bucala si duce la raspandirea bacteriilor.
Cum previi aparitia cariilor
- Copilul trebuie sa termine mancarea sau bautura atunci cand le consuma, iar nu sa adoarma cu acestea. O alimentatie corespunzatoare contribuie nu doar la sanatatea dintilor, ci a intregului organism.
- Umple biberonul celui mic cu apa. Inafara perioadelor cand ii oferi gustari ori mesele principale, asigura-te ca nu consuma mancare sau lichide dulci pentru mult timp. In cazul in care ii dai celui mic o alta bautura inafara de apa, ai grija ca acesta sa o consume intr-un timp cat mai scurt.
- Nu-l lasa pe cel mic sa adoarma cu biberonul cu lapte. Chiar si acesta ii poate afecta dintisorii. Inlocuieste laptele cu apa si protejeaza astfel sanatatea danturii bebelusului tau.
- Limiteaza accesul la bomboane. Consumul indelungat al bombanelor ori al acadelelor duce la expunerea dintilor la zahar. Evita acest lucru diminuand cantitatea si timpul in care cel mic consuma dulciurile.
- Invata-l pe copilul tau sa isi perieze dantura dupa fiecare masa, la jumatate de ora, pentru a evita pastrarea reziduurilor alimentare printre dinti si raspandirea bacteriilor.
Cum tratezi caria celui mic
De indata ce observi o carie pe dintii micutului tau, este recomandat sa te prezinti cat mai repede cu acesta la medicul dentist. Va fi necesara atasarea unei plombe daca respectiva carie nu este problematica si sigilarea dintilor daca dantura este distrusa in exces. Acest lucru va preveni extinderea bacteriilor.
Un dinte care are pulpa afectata in totalitate va necesita extractia pentru a evita distrugerea dintelui de adult care va creste ulterior.
Tine cont de indrumarile noastre si protejeaza dintii copilului tau astfel incat, dupa caderea celor de lapte, sa se bucure de o dantura noua sanatoasa, curata si puternica.