Sa-ti cunosti data ovulatiei, inseamna sa-ti cresti sansele de a ramane insarcinata si de a avea un copil. Adica raporturile tale sexuale au mai multe sanse sa se finalizeze cu un ovul fecundat.
Trebuie sa stii in primul rand ca ciclurile menstruale sunt legate de schimbarile din uter (endometru). Acesta din urma incepe sa se ingroase, acumuland sange pentru a gazdui un embrion, dar devine inutil in absenta fecundarii. Se descompune apoi in fiecare luna, prin eliminarea de sange prin colul uterin si vagin.
Mai multe semne premergatoare, usor de observat indica faptul ca organismul tau intra intr-o perioada de ovulatie:
- Temperatura corpului creste cu 3 pana la 5 zecimi de grade. Pentru acuratete, temperatura trebuie sa fie luata dimineata, imediat dupa ce te-ai trezit, inainte de a te da jos din pat.
- Mucusul cervical devine mai clar, mai fluid si mai abundent, in scopul de a permite spermatozoizilor sa traverseze colul si uterul. Observarea atenta a mucusului cervical a fost pentru mult timp una dintre modalitatile prin care femeile isi urmareau perioadele fertile.
- Pot sa apara dureri la nivelul abdomenului atunci cand ovarul elibereaza un ovul. Aceasta durere, numita dismenoree, provine de la contractiile uterului. Aceste crampe spasmodice, adesea dureroase si incomode, pot preceda, insoti sau urma ciclul menstrual.
- Alte simpome care pot fi observate: sani tensionati, balonare, dureri de cap, greata, iritabilitate, dificultati de concentrare, anxietate, depresie etc. Aceste simptome sunt totusi resimtite in grade diferite de fiecare femeie.