Fii atent la modul cum rezolva copilul problemele pe parcursul povestilor sale. Copiii mai mici percep povestile in care sunt rezolvate problemele prin intermediul magiei, astfel incat vor spune si ei tot povesti de acest gen. O zana isi scutura bagheta magica si transforma un bivol in brotac. Un baiat capata puteri deosebite si zbura din padurea plina cu monstri.
Un psihiatru si expert in ajutortarea copiilor prin intermediul limbajului secret al povestilor, crede ca povestile in care copiii se bazeaza exclusiv pe magie pentru a-si rezolva problemele fac mai mult rau decat bine. Cei mici au nevoie de o atitudine realista in rezolvarea problemelor lor si aceasta ar trebui sa se gaseasca in povestile pe care le aud si spun.
De exemplu, un psiholog a scris o poveste despre un baietel si o maimutica ce vizitau un laborator stiintific unde au descoperit o masinarie in care puneai o moneda si primeai o banana. Atat baietelului cat si maimutei le placeau bananele si, pentru ca exista o gramada de monede langa masinarie, scoteau din ce in ce mai multe banane.
Intr-o zi cercetatorul a facut un experiment si nu a mai umplut masinaria cu banane. A venit maimutica si a inceput sa introduca moneda dupa moneda, dar nu iesea nicio banana. In cele din urma, s-a lasat pagubasa si a plecat, chiar daca mai ramasesera destule monede. Apoi a intrat baietelul si a incercat sa obtina banane. Dar in masinarie nu era nicio banana, asa ca nu a primit niciuna. Dar baietelul nu si-a pierdut speranta. Dupa ce a introdus in masina zeci de monede, a inceput sa tipe, sa loveasca masinaria si sa-i vorbeasca urat.
A continuat sa introduca monede in masinarie, sa tipe si sa loveasca pana cand cercetatorul a trebuit sa il tarasca afara din laborator. Lectia este urmatoarea: daca nu reusesti de la inceput, incearca iar si iar. Daca, dupa aceea tot nu reusesti, renunta! Nu te face de ras!
In timp ce copilul povesteste, fii atent la felul in care rezolva problemele. Pune-ti urmatoarele intrebari:
- Ce fel de atitudine are personajul principal atunci cand se confrunta cu o problema?
- Care este punctul de vedere al personajului principal atunci cand povestirea incepe in mod pozitiv?
- Problema este rezolvata de personajul principal sau de altcineva?
- Problema este rezolvata intr-o maniera potrivita varstei copilului?
- Personajul principal are mai multe feluri in care poate rezolva problema sau are numai unul?
Morala sau lectia pe care o da copilul iti va oferi indicii importante despre modul in care rezolva el insusi problemele.
Sursa: Limbajul secret al copiilor, Lawrence E. Shapiro