Cand se nasc, bebelusii sunt cu imunitatea aproape de 0. Iar pielea lor sensibila este printre primele organe care semnaleaza aparitia unei probleme (o iritatie, o eczema provocata de caldura, o alergie etc). Afla care sunt caracteristicile pielii bebelusilor si cum trebuie ea ingrijita.
Nou-nascutul are, in adevaratul sens al cuvantului, o piele foarte subtire. Invelisul corpului sau contine intr-adevar multa apa, dar foarte putine grasimi, pentru ca glandele sebacee si glandele sudoripare nu functioneaza inca din plin. De aceea pielea lor miroase atat de bine. Daca aerul este prea cald si uscat, pielea lor se usuca foarte usor. Folositi numai produse speciale, concepute pentru pielea sensibila a copiilor. Aceste produse contin substante blande si sunt sever controlate din punct de vedere al tolerantei.
De cele mai multe ori, baia este un ritual foarte indragit de bebelusi. Pediatrii germani recomanda sa-i faceti baie copilasului doar o data la 2-3 zile, deoarec baile prea frecvente ar putea sa-i usuce pielea. Numai zona scutecului trebuie spalata cu apa si sapun pentru copii de fiecare data cand are scaun si curatata cu servetele umede de cate ori ii schimbati scutecul.
Elaborati un ritual placut legat de baie, astfel incat sa fie intr-adevar placut pentru bebelusul dvs. 5-7 minute sunt suficiente pentru baie. Dupa ce l-ati scos din apa si l-ati sters, ungeti-l pe tot corpul cu o crema hidratanta sau cu o lotiune usoara de corp. La sfarsit, ungeti zona sensibila a funduletului cu o crema special acu oxid de zinc, care protejeaza impotriva umezelii si iritatiilor.
In primul an de viata, bebelusul sa nu fie expus direct razelor de soare. Intr-adevar are nevoie de radiatii ultraviolete pentru formarea vitaminei D, dar asta se poate realiza si la umbra sau semiumbra. Cand veti iesi cu copilasul la plimbare, puneti-i o palarioara cu borul lat si deschideti o mica umbrela deasupra capului.
In cel de-al doilea an de viata, pielea copilului devine mai rezistenta si suporta o cantitate putin mai mare de raze ultraviolete. Chiar si asa ungeti-l neaparat cu o crema protectoare impotriva razelor ultraviolete (factor 50), special conceputa pentru bebelusi si copii mici. Aceasta crema nu contine filtru chimic, ci doar de origine minerala (micropigmenti), care nu sunt absorbiti de corp.