[imagebrowser id=1399]Un copil pregatit emotional este acela care isi poate impartasi cu mare usurinta sentimentele, va cunoaste cum anume sa isi gestioneze reactiile, descurcaret, va sti sa le adreseze celor din jurul sau propriile sale opinii referitoare la o anumita problema, fara a jigni, a se razbuna, a raspunde necuviincios. Un copil pregatit emotional este acela care va cunoaste cum anume sa isi gestioneze starea de teama si anxietate si care este solutia la problemele cu care se confrunta.
Cu toate acestea, slaba comunicare cu copilul, relatiile tensionate din familie, dar si descurajarea acestuia de catre parinti nu il vor ajuta intotdeauna sa devina ceea ce te astepti sa fie.
Un copil pregatit emotional se formeaza inca din primii ani ai vietii prin intarirea relatiilor de familie, prin stabilitate, dar si printr-o buna comunicare cu cel mic. Nu intotdeauna atingerea perfomantelor scolare cerute de profesori sau obtinerea unei diplome de studii inalte reusesc sa defineasca si acest lucru. Ce-i drept, copiii bine pregatiti din punct de vedere scolar au mai multe sanse de a reusi in viata, insa pot exista situatii in care un copil premiant sa intampine probleme de acomodare ori de interactiune cu semenii sai. In acest caz nu se poate vorbi despre stabilitate ori formare emotionala.
Pentru ca propriul copil sa fie pregatit emotional parintii vor trebui sa aiba o contributie importanta. Mai inainte de toate, este indicat ca interactiunea cu cel mic sa fie constanta, dialogul dintre parinti si copil sa se exercite oricand, indiferent de situatie. In plus, incurajarea copilului este una dintre altele solutii oferite de cercetatori. Ori de cate ori ai ocazia, convinge-l ca ai incredere in fortele sale, arata-i chiar si atunci cand greseste, ca propriul sau comportament poate fi corectat pe parcurs, aratandu-i drumul, insa fara a-l certa ori a deveni mult prea aspru cu sentimentele sale.
Copilul pregatit emotional are nevoie de dragostea parinteasca. Asadar, incercati, pe cat posibil, sa il feriti de toate lucrurile neplacute care s-ar putea ivi in familie.