Fiecare limbaj, inclusiv cel al comunicarii nonverbale, are doua parti: modul in care ne exprimam si modul in care intelegem ce spun ceilalti. Psihologii denumesc aceste parti ale limbajului prin termenii „excesiv” si „receptiv”.
Profesorii deosebiti, precum si parintii deosebiti, sunt capabili sa citeasca indiciile nonverbale ale copiilor si sa se bazeze mai mult pe ele decat pe cuvinte, atunci cand acestea exprima starea afectiva a copiilor. Unul dintre motivele pentru care comunicarea nonverbala este mai importanta pentru comunicare decat cuvintele este ca aceasta este continua. Un copil se poate opri din vorbit, dar nu inceteaza sa comunice prin intermediul corpului si al celorlalte aspecte ale comunicarii nonverbale. Asa cum nota unul dintre cercetatorii din acest domeniu, „nu se poate sa nu mai comunicati nonverbal”.
Daca esti atenta doar la cuvintele copilului tau, atunci pierzi marea parte din comunicarea lui nonverbala. Atunci cand vei acorda mai multa atentie comunicarii nonverbale a copilului tau, vei putea fi mai atenta la nevoile sale. Daca stii sa interpretezi comunicarea nonverbala a copilului tau asta il poate ajuta sa invete cum sa faca fata huliganilor, sa capete aptitudini de lider si sa fie sociabil. Mai intai, acorda cateva minute pentru a-ti exersa capacitatea de a receptiona mesajele nonverbale.
Deschide televizorul si cauta un post cu un film sua o piesa pe care nu ai mai vazut-o. Este important sa nu mai fi urmarit acel program, pentru a nu avea idei preconcepute despre cum o sa se poarte sau ce vor simti personajele. Apoi inchide sonorul si incearca sa iti dai seama ce simte fiecare dintre personaje. Ce-si spun unii altora? Poti anticipa ce se va intampla in continuare? S-ar putea ca acest exercitiu sa ti se para usor. La urma urmei, receptionezi mesaje nonverbale in permanenta, de la toti oamenii din jurul tau, si faci presupuneri referitoare la ceea ce vezi.
Acum practica acest exercitiu la un nivel mai ridicat si gandeste-te la modul in care apreciezi ce vezi la televizor. Acorzi mai multa atentie gesturilor, posturii sau expresiilor faciale ale actorilor? Dar mediului sau hainelor pe care le poarta acestia? In filmele mute despre Vestul Salbatic, „baietii rai” purtau palarii negre, iar „baietii buni” purtau palarii albe, asa incat nu exista nici un dubiu asupra personajelor pe care trebuie sa le sustina publicul. Astazi, desi regizorii sunt mult mai subtili, hainele actorilor sunt alese cu atentie, asa incat sa scoata la iveala unele aspecte ale personalitatii eroilor.
Ca si tine, ei stiu ca judecam persoanele dupa modul in care arata si dupa felul in care vorbesc si se poarta. Este important sa tii minte ca si copii tai mai mari transmit mesaje despre modul in care vor sa fie perceputi, prin felul in care isi aleg hainele, tunsoarea pe care o au, bijuteriile pe care le poarta si, desigur, dupa tatuaje si piercing. Sa fii atenta la ceea ce vor ei sa iti transmita este esential pentru a-i ajuta sa fie constienti de ei insisi si de ceilalti.
Sursa: „Limbajul secret al copiilor” – Lawrence E. Shapiro