Atunci cand familia se mareste cu cel de-al doilea copil, de cele mai multe ori parintii sunt nevoiti sa gestioneze gelozia care isi va face simtita prezenta in mintea fratelui mai mare.
Cu cat este mai mare diferenta intre cei doi copii, lucrurile sunt mai simple, deoarece fratele mai mare are deja capacitatea de a intelege ca cel mic face parte din familie si trebuie iubit la fel de mult. Cand diferenta este mai mica, de 2-3 ani, parintii trebuie sa gestioneze cu mult tact aceasta problema pentru ca cel mare sa nu devina frustrat.
Chiar dupa nasterea celuilalt copil e foarte important sa ai momente de dragalasenie si tandrete cu primul nascut. Lasa-l sa-si exprime sentimentele, chiar si atunci cand acestea sunt negative, de tipul “ce urat e bebelusul!” Gelozia, in limite normale, isi va face simtita prezenta, insa tu trebuie sa stii sa elimini manifestarile exagerate ale conflictelor interioare. Copilul va invata cu aceasta ocazie ca nimeni pe lume nu poate avea totul, va invata sa imparta, sa fie generos si sa lupte pentru cauzele in care crede.
Include copilul mai mare in activitatile zilnice de ingrijire a celui mic, astfel incat sa nu se simta lasat deoparte.
Atunci cand vorbesti cu el despre bebe, foloseste persoana I plural: hai sa schimbam bebelusul, hai sa vedem daca s-a trezit, sa ne jucam cu el, hai sa-i dam sa manance etc.
Vorbeste cu toti cei care vin in vizita sa-l vada pe nou-nascut, sa comunice mai intai cu cel mai mare. Daca dormi in camera cu bebelusul, cu siguranta va dori sa fie inclus si el in acest obicei, iar daca-l refuzi, ii accentuezi si mai mult frustrarea si gelozia.