Ori de cate ori copilul merge la scoala va veni momentul in care parintii doresc sa ii ceara explicatii privitoare la rodul muncii sale. Asadar, parintii sunt tentati sa adopte fie o atitudine prea libertina, fie una prea constrangatoare, fara sa tina cont de nevoile ascunse ale copilului.
Potrivit psihologilor, oricine isi va aprecia copilul ii va crea o stima de sine mult mai crescuta decat in cazul total opus. Cu toate acestea, psihologii avertizeaza asupra supraevaluarii copilului. O lauda pe masura muncii depuse nu este in neregula, insa o lauda permanenta il poate determina pe copil sa creada prea mult in capacitatile sale, supraevaluandu-si potentialul, ceea ce il poate arunca in extrema cealalta, aceea a unei slabe pregatiri si a indiferentei.
Chiar si asa nu toate situatiile se prezinta in acest fel. Cei mai multi copii care au obtinut rezultate proaste la scoala sunt certati sau chiar loviti de parinti, fara a tine cont catusi de putin de nevoile sentimentale ale copilului.
Specialistii sunt de parere ca subaprecierea copilului ori lovirea acestuia il pot transforma intr-un copil timorat, fara incredere in sine, fara speranta de viitor, mereu suparat si nemultumit de ceea ce i se intampla in cadrul familiei.
Tocmai de aceea, psihologii sunt de parere ca unui copil niciun parinte nu va trebui sa i se adreseze pe un ton ridicat, sa ia masuri violente si asta mai ales in fata prietenilor.Rezultatele slabe obtinute de copil necesita o buna comunicare parinte/copil. Doar asa, adultul isi poate da seama de ce anume copilul a ajuns la note slabe, indiferenta sau slaba pregatire.
Cu alte cuvinte, responsabilitatea de a fi parintele unui scolar este mare. In cazul in care nu reusesti sa faci fata atributiilor de parinte este indicat sa te adresezi unui psihoterapeut care te va indruma cum anume sa te comporti cu propriul copil in asa fel incat sa nu ii lezezi in niciun fel demnitatea si orgoliul.