Exista unele cuvinte in vocabularul nostru care de cele mai multe ori, se asociaza cu reactia copiilor prescolari, cand sunt in situatia de a-si imparti jucariile cu alti copii: „Nu!”, „E al meu!”.
Incercarea de a convinge un copil sa-si imparta jucariile, poate sa fie una descurajatoare, dar nu imposibila.
Iata cateva idei:
Materiale pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii reprezinta un sprijin pentru toti cei care doresc sa-si ajute copilul sa-si dezvolte inteligenta emotionala.
1. E important sa-ti dai seama, in ce masura copilul tau stie ce inseamna sa-ti imparti jucariile cu alti copii si daca intelege principiul conform caruia cel ce se joaca cu lucrurile lui, nu le va pastra pentru totdeauna. De asemenea, poti afla cauza pentru care copilul nu doreste sa-si dea propriile jucarii altor copii: Este vorba despre un cadou special? Este o jucarie noua?
2. Ajuta-l pe micutul tau sa-si dea seama ce simte cand trebuie sa-si imparta jucariile. La fel, atunci cand un alt copil nu vrea sa-si ofere jucaria, incearca sa-i explici copilului tau cum ar putea sa se simta: „Rares isi iubeste foarte mult ursuletul si vrea sa-l stranga in brate acum! „. Daca folosesti expresii cum ar fi: ” Cred ca te simti trist pentru ca Radu ti-a luat masina”, ii oferi posibilitatea de a da nume emotiilor pe care le traieste.
3. Uneori, exista lucruri speciale la care copilul, pur si simplu nu este gata sa renunte. Si asta e bine. Daca insisti sa se desparta de ceva la care nu este gata sa renunte (chiar si pentru scurt timp), aceasta situatie s-ar putea intoarce impotriva, favorizand aparitia resentimentelor, in loc de cele de generozitate.
4. Poti organiza o intalnire de joaca, iar inainte de a incepe, du-te prin casa cu micutul tau si spune-i sa aleaga cateva jucarii pe care nu doreste sa le imparta, deoarece vrem sa-i aratam copilului importanta lucrurilor personale. Puneti-le intr-un loc special. Apoi, alegeti cateva jucarii ce sunt ideale pentru a fi utilizate de catre mai multi copii (creioane colorate, puzzle-uri, cuburi, lego, etc.). Roaga-l pe copilul ce vine in vizita, sa aduca una sau doua jucarii pe care doreste sa le imparta cu micutul tau, pentru ca sa experimenteze amandoi cum e sa-ti imparti jucariile cu alti copii. Acest lucru va crea o atmosfera placuta.
5. Arata-i ca schimbul este un lucru distractiv. Implica-l in activitati si jocuri care sunt foarte bune pentru doua sau mai multe persoane, de exemplu puteti coace fursecuri impreuna. Cand scopul este indeplinit-fursecurile sunt gata pentru a fi gustate, vorbeste-i despre cat de placut a fost sa va bucurati impreuna de aceasta activitate.
6. Incurajeaza-l pentru fiecare progres. De multe ori, copiii de doi ani isi arata uneori jucariile si chiar permit altor copii sa le atinga, dar fara a le da drumul din mana. Apreciaza acest comportament, prin a spune copilului tau, cat de frumos este faptul ca isi arata jucaria. In cele din urma, vei reusi sa intaresti acest tip de comportament prin lauda ta si aprecierea ta.
Articol preluat din jucarii-vorbarete.ro