[imagebrowser id=689]
Copiii au nevoie sa fie iubiti!
Cea mai importanta nevoie a unui copil este sa fie iubit. Doar atunci cand copilul primeste multa dragoste din jur, atunci va incepe sa daruiasca la randul sau iubire.
Orice copil are nevoia de a fi mangaiat, alintat, imbratisat, sa i se ofere caldura emotionala, sa se simta dorit. Nu este de ajuns sa stim ca ne iubim copilul, ci el insusi trebuie sa perceapa dragostea dumneavoastra, pentru ca aceasta sa aiba valoare. Cu totii ar trebui sa intelegem ca un copil care are un comportament negativ, este cel care are nevoie cel mai mult de atentia noastra, dragostea si ajutorul pe care i le putem oferi. Prin aceste exteriorizari suparatoare, copilul cere un raspuns de fapt de la dumneavoastra si ar vrea sa stie daca il iubiti si neconditionat chiar si in astfel de momente, nu doar atunci cand face totul cum trebuie. Exista, din contra, si copii care vor avea un mod de a se manifesta extrem de cuviincios si potrivit, tocmai din teama de a nu mai fi iubiti pentru ca nu fac ceva corect. O lectie extrem de importanta pentru toti este sa invatam ca nu trebuie sa fii neaparat bun pentru a fi iubit, la fel cum Dumnezeu ne iubeste pe fiecare. De aceea, datoria noastra este sa daruim aceeasi iubire fata de copilasii nostri, in mod neconditionat.
Nu inseamna ca daca iti manifesti dragostea pentru copilul tau, va trebui sa renunti la disciplina. Adesea, un comportament negativ este cauzat de ceva anume, fapt pentru care lucrurile nu trebuiesc luate intr-un mod personal, drept un atac la propria persoana. Cel mai potrivit ar fi sa incercam sa separam acel comportament negativ de copilul in sine, si sa il mustram oferindu-i in acelasi timp dragostea noastra. Daruindu-i iubirea noastra, copilul va capata incredere in sine si va ajunge la un moment dat sa-si indrepte singur caracterul. De cele mai multe ori, fara sa ne dam seama, ii ranim sentimentele copilului prin actiunile noastre aspre prin care alegem sa il pedepsim.
Iata cateva gesturi care il determina pe copil sa creada ca nu il mai iubim:
- sa il aprobi doar atunci cand este bun;
- sa fii critic;
- sa strigi la copil;
- sa-ti exprimi verbal dezamagirea;
- sa nu mai comunici cu el;
- sa nu ii acorzi atentie;
- sa il faci sa se simta jignit prin tonul cu care i te adresezi;|
- sa-ti exprimi neplacerea privindu-l;
- sa il neglijezi;
Cum ar trebui sa procedezi atunci cand copilul a gresit?
Invata sa spui : „ Imi pare rau ”, apoi accepta ca el a facut ceva necorespunzator si respecta-l ca pe un individ normal. Copilul trebuie sa simta ca este dorit si binevenit. Asculta-l cu atentie si studiaza-i limbajul corpului. Incearca sa dezvolti o atmosfera confortabila, in care copilul iti poate povesti ce are pe suflet. Fa-ti timp sa stai cu copilul, ori de cate ori nu ai altceva de facut. Nu ii reprosa copilului faptul ca esti foarte ocupata, ci zambeste-i cu caldura si spune-i ca vei fi alaturi de el imediat ce iti termini treaba. Copiii se vor simti respinsi daca vom aseza in lista prioritatilor noastre alte probleme. Ei trebuie sa inteleaga ce se intampla in jurul lor si sa manifeste rabdare cu adultii. Ai grija mereu ca propriul tau copil sa fie constient de faptul ca tu il iubesti, ca te bucuri sa fii impreuna cu el, prin imbratisari, mangaieri, vorbe frumoase, dar mai ales prin timpul pe care i-l acorzi!
Copiii au nevoie sa li se acorde incredere
Primul an de viata este foarte important pentru dezvoltarea increderii unui copil, mai ales daca nevoile sale fizice sunt satisfacute pe deplin si daca el primeste tot ceea ce are nevoie.
De ce are copilul nevoie sa i se arate incredere?
- Increderea este esentiala daca vrei sa-l inveti pe copil sa ia singur decizii si sa abordeze singur problemele pe care le intampina, cerand sfaturi atunci cand este nevoie. Parintii considera, din pacate, ca ei trebuie sa hotarasca pentru copilul lor, din moment ce ei sunt adultii, insa acest comportament nu ii va ajuta deloc in viitor pe copii, pentru ca acestia vor sfarsi prin a avea dificultati atunci cand vor fi nevoiti sa ia decizii, vor fi nesiguri pe ei.
- Acordandu-i copilului incredere, el invata sa-si asume responsabilitati. Daca vei lua permanent decizii in locul copilului tau, ii vei spune mereu cum sa actioneze, il vei critica pentru cea mai mica greseala pe care o face, atunci copilul nu va mai avea sansa sa-si dovedeasca priceperea si cunostintele. Astfel vei reusi sa dezvolti in el un sentiment de nesiguranta. Copilul va fi responsabil doar daca parintii au incredre in ei, pentru ca atunci isi vor da toata silinta sa nu-i dezamageasca. Cu cat copilul isi va planifica singur activitatile si se va obisnui sa caute singur raspunsuri mai de timpuriu, cu atat va inregistra un progres mai mare ceva mai tarziu. Daca te astepti ca intr-o anumita imprejurare, copilul tau sa reactioneze negativ si nu il previi, atunci acesta va avea tendinta sa se comporte exact asa cum te-ai asteptat. Dar daca ii explici ce urmeaza sa se intample si ii spui ca ai nevoie sa colaboreze, atunci el va incerca sa nu-ti dezamageasca increderea.
- Increderea le dovedeste copiilor faptul ca parintii ii apreciaza si se bazeaza pe ei. Este bine sa va incurajati copilul sa fie independent, sa faca acele lucruri potrivite varstei si capacitatilor sale. Ei trebuie sa aiba increderea ca vor reusi singuri si sa se simta stapani pe ei.
Va vom prezenta cateva idei prin care le putem demonstra copiilor ca avem incredere in ei:
- incurajati-l sa manance singur;
- incurajati-l sa urmeze indrumari simple;
- cereti-i sa va aduca obiecte;
- incurajati-l sa se imbrace, sa se spele si sa mearga singur la toaleta;
- apreciati-l atunci cand are initiativa sa indeplineasca singur anumite activitati;
- permiteti-i sa participe la activitati de grup;
- ascultati ce are sa va spuna;
- luati-l in serios;
- lasati-l sa raspunda la intrebari;
- intrebati-l ce cantece si-ar dori sa cante;
- cereti-i sa se roage;
- lasati-l sa interactioneze cu alti copii;
- lasati-l sa-i invete pe alti copii;
- incurajati-l sa-si rezolve singur problemele;
- incurajati-l sa deseneze singur;
- indemnati-l sa se implice in activitati recreative;
- spuneti-i ca aveti nevoie de ajutorul lui la anumite treburi;
- lasati-l sa va spuna povesti inventate de el;
- lasati-l sa-si planifice singur metodele in invatare;
- lasati-l sa va cante si sa va spuna poezii;
- spuneti-i ca va bazati pe el;
- intrebati-l ce i-ar placea sa faca;
Sursa foto: www.braceletrouge.com si martinefernandez.unblog.fr