Poate una dintre cele mai mari provocari pentru orice parinte este sa isi convinga copilul sa manance legume. Sincera sa fiu nu am constientizat asta pana cand fetita mea, Carla, de 5 ani a inceput incet, incet, sa evite orice leguma din farfurie. Cred ca asta se poate intampla la orice varsta, de la cei mai mici la cei mai mari, copiii au perioade in care resping total sau partial legumele.
Totul a inceput cu o preferinta doar pentru anumite legume, manca fasole verde, dar nu si mazare, prefera broccoli (da, si eu m-am mirat), dar conopida o ocolea. Pana cand tot ce mai voia era, deloc surprinzator, cartofi si paste fara ou. Cartofi fierti, prajiti, la cuprtor, piure sau paste fara ou cu sos de rosii erau singurele feluri de manacare pe care le voia.
Mi-am facut un obicei sa o intreb ce vrea sa manance si initial nu mi-am dat seama ca doar asta vrea, pana nu a inceput ca totul sa se repete si supele si toate mancaricile de legume pe care i le propuneam erau respinse categoric. Am zis ok, o zi doua, nu ar fi o problema sa manace cartofi, dar pana cand sa continuam asa. Mi-am dat seama ca uitatsem cine e mama in toata ecuatia asta si ca ea preia controlul. Copilul avea nevoie de vitamine si trebuia sa iau masuri.
M-am gandit ca nu ii pot impune ceea ce sa manance si ca am nevoie de o strategie. Am pus pe o lista ceea ce ii place si am vazut ca am doar doua elemente cu care pot lucra. Recunosc ca am fost putin panicata la inceput, insa mi-am revenit rapid. Cu un search pe internet am descoperit o multitudine de retete de paste cu legume. Zis si facut, prima reteta a fost cea de paste cu broccoli. Rezultatul? Broccoliul a ramas in farfurie aprope intact. Mi-am dat seama ca totul nu va fi asa de usor precum speram.
Uramatorul pas, a fost o supa cu legume date pe razatoare marut, marunt si bogata in taitei fara ou. A fost un succes! Am fost atat de fericita de parca am castigat la loto si nu altceva. Nu aveam sa stiu, ca de fapt supa a fost partea cea mai simpla. Dupa ce am epuizat supa, nu mai stiam ce sa mai gatesc. Provocarea m-a facut sa imi pun imaginatia la incercare asa ca am facut un sos pentru paste din legume pasate. Am dat lovitura si cu el. Asa ca legumele pasate au inceput sa devina un laitmotiv. In supa crema lasam cartofii intregi si asa o pacaleam sa manance tot bolul. Piureul de cartofi ba era „indoit” cu pastarnac, telina sau conopida, important era sa nu ii schimb culoarea. Atunci cand am pus morcov i s-a parut ceva neinregula si a luat doar cateva linguri. In schimb, la sosul de paste am avut noroc si nu s-a strambat atunci cand l-a vazut verde, portocaliu sau rosu.
Acesta a fost secretul meu si vi-l recomand daca treceti prin ce am trecut si eu. Descoperiti alimentele pe care cel mic le prefera si combinati-le cu legume pasate. Sper ca si voi sa aveti succes.