Scoala reprezinta o modalitate prin care fiecare dintre noi devenim mai abili cu propria noastra cunoastere, o modalitate prin care incercam sa ne ridicam la standardele inalte ale societatii in care traim.
Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de scoala nu toti copiii sunt la fel de ingaduitori, nu toti par sa ii inteleaga sensul. Tocmai de aceea rolul parintilor este hotarator inca din prima zi de scoala sau chiar de dinainte.
Acestia au datoria de a le explica propriilor copii care este rolul scolii, de ce anume trebuie sa isi faca lectiile, de ce trebuie sa fie ascultati si notati si, mai ales de ce sunt certati atunci cand iau o nota proasta sau atunci cand nu stiu sa rezolve o anumita problema sau exercitiu dat spre rezolvare de catre dascali.
In cazul in care parintii vor reusi sa se faca intelesi in fata copiilor, oferindu-le explicatii la intrebarea „de ce scoala …trebuie facuta?”, abia atunci copilul se va duce de drag la scoala, va invata de placere si va cunoaste ca notele proaste reflecta, de fapt, slaba necunoastere si nepregatire pentru viata de adult.
Plecand de la propriile exemple parintii se vor putea face intelesi in fata copiilor. Lasand modestia deoarte, parintii vor putea sa isi recunoasca meritele atunci cand e cazul si sa adopte o atitudine critica atunci cand nu au atins performanta ceruta de profesori.
Intr-un cuvant, scoala trebuie facuta pentru a fi pregatiti in fata capcanelor si vicisitudinilor vietii de zi cu zi, pentru o cariera de succes, dar si pentru asigurarea traiului viitoarei familii a scolarului de acum.