Elevul de nota 10 reprezinta visul oricarui parinte. Performantele scolare ale fiecarui elev depind de capacitatea acestuia de a asimila informatia, dar si de modul in care este stimulat de catre parinti.
Nu putine sunt situatiile in care parintii ajung sa apeleze la mijloace violente pentru a-si determina copilul sa invete. Un astfel de lucru reprezinta o incalcare grava a drepturilor si libertatilor copilului, dar si o modalitate prin care parintii ajung sa starneasca ura si aversiunea fata de scoala a micutului.
Stiind ca va fi pedepsit in cazul in care va lua o nota mica, elevul nu va mai comunica deschis cu parintii, le va ascunde rezultatele scolare, parintii fiind pusi in fata faptului implinit ori de cate ori ajung sa poarte o discutie cu cadrele didactice.
Stimularea copilului reprezinta o tehnica sigura de studiu, recomandata de psihologi. Pentru a-l ajuta pe cel mic sa devina un elev de nota 10 parintii trebuie mai inainte de toate sa isi cunoasca cu adevarat propriul copil. Cu alte cuvinte, acestia vor trebui sa le cunoasca temerile raportate la cerintele scolii, precum si cauzele care genereaza uneori lipsa de interes a copilului in studierea unei anumite discipline studiate la scoala.
Asadar, pornind de la acest prim pas parintii vor putea reusi sa afle ce anume ii supara pe copii la scoala, care sunt cursurile pe care nu le prefera, precum si cauza care a determinat o asemenea concluzie. Prin comunicarea deschisa cu propriul copil veti putea observa din timp toate aceste mici nereguli.
Chiar data timpul ni se pare uneori insuficient, datoria parinteasca este de a fi alaturi de propriul copil in orice situatie. Una dintre modalitatile de stimulare a copilului pentru a atinge performanta ceruta este sa ii fii alaturi in momentul in care isi face lectiile, sa il asculti atunci cand vrea sa dezbata cu tine vreo problema de o anumita complexitate, sa scrieti si sa repetati lectiile impreuna. In acest mod ii vei oferi copilului suportul de care are nevoie pentru a face fata exigentelor scolare.
Ori de cate ori observi ca este obosit intrerupe lectiile si treci la joaca. In acest mod, copilul se va putea deconecta de la lectii si va putea sa isi limpezeasca mintea de incarcatura scolara.
Chiar daca copilul nu a atins performantele scolare solicitate de catre tine nu este bine sa il certi. Vei putea sa ii indrumi pasii intr-un mod placut, oferindu-i sfaturi utile in orice situatie. Cearta, bataia, supararea nu sunt considerate modalitati de stimulare a elevului, ci, din contra, acestea il vor transforma treptat intr-un elev timid, introvertit si anxios.
Si nu uita! Un elev nu poate fi la fel de bun la toate disciplinele – pentru unele avand inclinatie, iar pentru altele nu. Este suficient sa cunoasca o limba straina ori tehnicile reale ale matematicii pentru a-l putea declara elev de nota 10.