Sistemul imunitar nu se întăreşte peste noapte, ci în timp, printr-un stil de viaţă sănătos. Mai exact, o alimentaţie echilibrată și efort fizic regulat.
Sportul e cel mai bun medicament!
Iată câteva dintre recomandarile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în aceste vremuri.
„Activitatea fizică aduce beneficii, atât pentru corp, cât şi pentru starea noastră emoţională. Ea poate contribui la:
- Tensiune arterială redusă
- Menţinerea greutăţii corporale în limitele normalului
- Reducerea apariţiei unor probleme cardiovasculare
- Prevenirea apariţiei diabet zahart de tip II
- Prevenirea apariţiei diverse tipuri de cancer
Aceste probleme medicale, dacă nu sunt evitate, ne pot expune şi mai mult în faţa COVID-19“, potrivit who.int.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a explicat și de câte minute de activitate fizică avem nevoie, în funcţie de categoria noastră de vârstă.
Cei aflaţi în categoria 5-17 ani au nevoie de 60 de minute pe zi de activitate moderată sau intensă. Aceste activităţi trebuie să includă cele care întăresc masa musculară şi oasele. Ele trebuie să fie efectuate de trei ori pe săptămână. Dacă durata activităţii fizice depăşeşte 60 de minute în fiecare zi, pot fi obţinute beneficii suplimentare.
Adulţii de peste 18 ani au nevoie de activităţi fizice care, săptămânal, să atingă 150 de minute de exerciţii de intensitate medie. Dacă antrenamentul e de intensitate mare, atunci sunt suficiente şi 75 de minute de activităţi fizice, săptămânal. Pentru a obţine beneficii suplimentare de pe urma antrenamentelor, durata lor săptămânală trebuie să atingă 300 de minute. E de preferat ca antrenamentele să fie programate în două sau trei zile diferite, într-o săptămână.