Printre copii, udatul patului reprezinta un subiect tare sensibil si jenant, dar este si foarte comun. Incontinenta nocturna reprezinta urinarea involuntara a copiilor cu varsta mai mare de cinci ani. Conform unor studii, 15% dintre copii inca mai uda patul pana la varsta de cinci ani, in timp ce doar 5% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 8 si 11 ani, fac asta.
Se pare ca incontinenta nocturna este ereditara, daca putem spune asa, si se intalneste mai des la baietei decat la fetite, cu o rata de doi baieti la o fata. Desi majoritatea copiilor depasesc aceasta faza fara probleme, iata cativa pasi care te vor ajuta sa-l sustii pe micutul tau in aceasta problema.
Nu invinovati – Prin faptul ca te superi pe cel mic si il pedepsesti pentru ca a udat patul nu faci altceva decat sa mai adaugi presiune pe acesta si vei inrautati problema. Este dificil sa opresti un copil din a face pe el in timpul noptii, si nu ar trebui sa te ingrijoreze atat de mult doar daca nu cumva micutul se simte foarte jenat si iti cere ajutorul. Nu face mare lucru din asta si sustine-l! De obicei, atunci cand parintii nu vorbesc despre asta, copiii se simt singuri in aceasta problema. Asigura-l ca nu este singur si ca udatul patului este o chestiune destul de normala pentru grupa sa de varsta.
Vorbeste cu pediatrul – Povesteste-i medicului pediatru despre incontinenta nocturna a copilului tau, astfel incat sa creeze un tipar de progres si sa-ti ofere sugestii pentru a te descurca in situatia aceasta. Daca micutul tau are varsta mai mare de cinci ani, iar udarea patului incepe abrupt, incearca sa afli daca exista un motiv pentru care se intampla asta. Vorbeste cu medicul despre posibile cauze, de exemplu infectii urinare, diabet sau chiar stres si alte cauze posibile. Totusi retine ca de cele mai multe ori nu exista un motiv aparent legat de vreo afectiune ci reprezinta o intarziere in dezvoltarea controlului urinar pe timp de noapte al vezicii.
La baie inainte de somn – Incurajeaza-l pe cel mic sa mearga la baie ciar inainte de culcare, apoi inainte sa te culci tu, il mai poti aduce inca o data la toaleta. Atunci cand isi goleste vezica urinara exista un risc mai mic sa ude patul in timpul noptii. Bineinteles ca aceasta tehnica nu „vindeca” udatul patului, dar poate reprezenta o metoda eficienta pentru a pastra patul uscat pe timp de noapte. Unii pediatri sugereaza sa limitezi consumul de lichide inainte de ora de culcare.
Un tabel – Gandeste-te sa adaugi un stimulent pozitiv care ar putea functiona la un nivel inconstient, astfel incat sa il ajute pe cel mic sa nu mai ude patul. Ii poti oferi o serie de abtibilduri in forma de stea stralucitoare sau de fata zambitoare, de fiecare data cand nu uda patul. Atunci cand strange zece abtibilduri primeste o jucarie sau un premiu pentru progresul facut. Se pare ca puterea sugestionarii pozitive functioneaza pentru unii copii. Totusi nu uita ca in cazul udarii patului, reversul recompensei nu este pedeapsa.