[imagebrowser id=1508]Rahitismul afecteaza destul de mult dezvoltarea corecta a sistemului osos la bebelus si tocmai de aceea, mama va trebui sa ia o serie intreaga de masuri pentru prevenirea sa.
Prevenirea rahitismului la bebelus se face de catre mama chiar din timpul sarcinii, potrivit recomandarilor medicului specialist. Asadar, in timpul sederii sale in pantecul mamei, bebelusul are nevoie de o serie intreaga de vitamine si nutrienti pentru a se dezvolta cat mai corect posibil. Vitamina D ajuta la dezvoltarea sistemului osos al puiului tau, inca de cand se afla in mediul intrauterin.
De obicei, pentru o mai mare siguranta, medicii pot recomanda administrarea de vitamina D in ultimul trimestru de sarcina.
In cazul in care se constata o deficienta de vitamina D medicii pot recomanda administrarea acesteia fie zilnic, in ultimul trimestru de sarcina, fie saptamanal. Atunci cand mama nu asimileaza deloc aceasta vitamina, atunci se poate indica administrarea de doua doze de vitamina D, asociate cu o doza de calciu.
In sarcina, nu este recomandat ca vitamina D sa fie administrata injectabil intrucat acest lucru ar putea favoriza asimilarea calciului de catre placenta, lucru nefast pentru sanatatea micutului.
Dupa nastere, bebelusul are in continuare nevoie de vitamina D, prevenindu-se in acest mod aparitia rahitismului. Incepand cu ziua a opta de viata, bebelusul va putea primi o doza zilnica ce poate varia intre 400 – 1.500 U.I./zi, in functie de indicatiile medicului specialist pediatru.
Bebelusii care consuma lapte de vaca au nevoie de o doza mai mare de vitamina D (respectiv 800 – 1.500 U.I.) decat cei alaptati la san care vor primi o doza cuprinsa intre 400 – 800 UI/zi. In aceasta situatie nu este recomandata administrarea zilnica de calciu.
O alta metoda de prevenire a rahitismului la bebelus consta in administrarea unei doze saptamanale ce poate varia intre 4.000 – 5.000 UI saptamanal.
In plus, bebelusii nascuti vara vor trebui expusi mai mult razelor de soare, constituind un factor benefic pentru sanatatea sistemului osos si pentru asimilarea calciului la nivelul oaselor.
Citeste si:
Alaptarea – cum sa ai mai mult lapte?
Diareea si constipatia – problemele bebelusului de un anisor
Cum sa iti feresti bebelusul de frig in timpul iernii?