Modul in care invatam sa reglam orele de somn ale bebelusului reprezinta o preocupare constanta pentru majoritatea dintre parinti.
De regula, bebelusull nu poate distinge foarte clar diferenta dintre zi si noapte si de aceea ii este destul de greu sa se acomodeze cu programul de somn de peste noapte, reglandu-si astfel orele de somn. In primele saptamani de viata, bebelusul se va trezi de mai multe ori pe noapte fie pentru a manca, fie pentru a fi schimbat sau pur si simplu pentru a simti apropierea mamei.
Cu toate acestea, dupa varsta de trei luni, bebelusul va incepe sa isi regleze orele de somn, putand face fata noilor schimbari si poate sa doarma chiar o noapte intreaga. Insa, totul depinde de modul in care veti reusi sa il obisnuiti cu noul program de somn. De aceea, incepand cu primele trei luni de viata este indicat sa stabiliti un anumit ritual de somn. La o ora stabilita de dumneavoastra, lumina va trebui stinsa, iar in incapere va trebui sa se faca zgomot cat mai putin.
Pot exista situatii la fel de frecvente in care bebelusul sa se trezeasca peste noapte, la un interval de 5-6 ore. De aceea este bine sa observati daca acestuia ii este sete sau daca ii este foame. In cazul in care bebelusul nu isi va putea regla orele de somn, trezindu-se mai des reprezinta un semn prin care bebelusul va arata ca ii este foame, laptele fiindu-i insuficient inainte de culcare.
De aceea este indicat ca pana la varsta de un anisor sa incercati sa ii reglati chiar voi orele de somn ale bebelusului, facandu-i un program pe care sa il puteti continua si mai apoi, fara probleme, pana pe la varsta de 3 anisori.