Asa cum noi adultii avem anumite tabieturi ca fumatul sau cafeaua, la care ne este foarte greu sa renuntam, tot asa, si cei mici pot crea anumite dependente de BIBERON.
Da, vorbesc destul de serios. Inca de la varsta de un anisor si pana pe la trei, cei mici asociaza biberonul, plin sau gol cu sanul mamei, dorind, parca, sa se simta ocrotiti si sa ii simta caldura trupului. Asa ca, isi vor lua biberonul peste tot alaturi de ei, fie la joaca, fie la somn.
Si cum deja se cunoaste probabil ca biberonul sau suzeta pot crea serioase probleme dentare celui mic, stricandu-I modalitatea de aranjare dentara, iar un biberon plin ii va cauza o multitudine de carii, este bine sa incercati sa il dezobisnuiti inca de mic de astfel de obiceiuri.
Unii parinti nu isi dau seama de gravele probleme pe care le poate cauza o astfel de dependenta, un biberon plin creand adesea o dependenta pentru gust pentru cel mic, copilul devenind mai tarziu unul bulimic, cu tendinte destul de mari spre ingrasare.
Iata ce puteti face pentru a-l determina sa renunte:
– incercati o pacaleala “l-a mancat catelul…”
– nu il lasati niciodata sa adoarma cu un biberon plin;
– il tineti mereu in brate cand mananca din biberon – asa va va simti caldura;
– incercati sa ii cumparati o cana cat mai frumos colorata – asa se va simti multumit si va dori sa o incerce;
– lasati-l sa adoarma cu jucaria de plus preferata;
– incercati sa stati cu el pana adoarme pentru a va sti prin preajma;
– spuneti-i o poveste inainte de culcare – asa nu-I va mai fi captata atentia catre biberon;
De multe ori, dupa ce ati reusit sa il indepartati de biberon, veti observa ca multi copii au tendinta de a-si duce degetul la gura. Asa ca, fiti cat mai imaginative pentru a va determina bebelusul sa renunte si la degetel, inca de la inceput, stopandu-i astfel dependenta de acesta.