Chiar daca pana si suzeta este un obicei la fel de suparator, in realitate este un fapt dovedit ca un copil poate renunta mai repede la suzeta decat la suptul propriului degetel.
Cu toate acestea, medicii avertizeaza asupra afectiunilor ce pot aparea in cazul in care copilul isi suge degetul. Deformari ale maxilarului, respiratia pe gura, dificultati logopedice, degetul deformat sau anumite probleme psihologice – toate se pot transforma in anumite evenimente destul de greu de corectat.
De aceea, specialistii considera ca atunci cand copilul isi suge degetul va trebui sa incercati sa depistati care a fost cauza care a condus la o astfel de deprindere. De regula, suptul degetului sau al suzetei reprezinta momente in care copilul se simte in siguranta si isi poate recapata linistea interioara. In cazul in care copilul se simte singur, simte o amenintare venita din partea fratiorului mai mic, inceperea scolii, imbolnavirea sau divortul parintilor reprezinta cauze care conduc catre astfel de obiceiuri.
Desi am enumerat doar afectiunile care pot aparea ca urmare a suptului degetului nu va trebui sa uitam ca acesti copii ajung sa fie ironizati de colegii de clasa sau gradinita, ascunzandu-se de ei pentru a-si satisface un astfel de moft.
In cazul in care copilul suge degetul in perioada 0-3 anisori nu va trebui sa privim totul ca pe o adevarata drama. Va trebui insa sa cunoastem ca aceasta deprindere inconstienta va pune stapanire pe el pana la varste mai mari in cazul in care nu reusim sa stopam acest lucru. De aceea, pentru a putea depasi impreuna aceste probleme si a-l face pe copil sa renunte la suptul degetului este indicat in primul rand sa ii cunoastem motivele care au condus catre un asemenea fapt. Cu siguranta, majoritatea parintilor vor fi tentati sa le interzica copiilor sa isi suga degetul, insa acest lucru il va determina pe copil sa se ascunda.
Iata cativa pasi pe care trebuie sa ii urmati atunci cand doriti sa il faceti sa renunte la suptul degetului:
- Incercati sa ii explicati copilului de ce este atat de important sa renunte la suptul degetului;
- Nu il certati daca observati ca acesta continua sa isi duca degetul spre gurita intrucat este posibil ca totul sa se transforme intr-o adevarata stare de depresie pentru copil;
- Explicati-i ce vor pati dintisorii daca isi va mai suge degetul si incercati sa ii aratati cateva poze cu astfel de copii;
- Incercati sa identificati momentul in care copilul doreste sa suga degetul pentru ca in acel timp sa ii fiti prin preajma, oferindu-i caldura de care are nevoie;
- Stimulati-l in asa fel incat sa renunte singur la suptul degetului – de exemplu, dati-i voie sa se uite la televizor o ora in plus sau lasati-l sa navigheze pe internet daca renunta;
- Nu uitati sa il felicitati ori de cate ori il vedeti ca nu isi mai suge degetul – in acest mod il veti influenta in mod pozitiv.