Nasterea aduce cu ea o serie intreaga de framantari pentru proaspata mamica. Pe de o parte, aceasta se va preocupa de starea de sanatate si ingrijirea bebelusului, iar pe de alta parte isi va dori sa devina la fel de atragatoare ca in perioada de dinainte de sarcina, revenind la silueta perfecta.
Asadar, multe mamici se intreaba „Este, oare, posibil sa redevin iarasi cea supla, fara kilograme in plus?”. Ei bine, nasterea aduce odata cu ea si un mare avantaj – in primele zile vei fi surprinsa sa afli ca vei scapa de circa 5-7 kilograme, fara, insa, a depune vreun efort vizibil. Explicatia este aparent destul de simpla: volumul uterului se va diminua prin expulzia bebelusului, eliminarea placentei si a lichidului amniotic. In plus, activitatea hormonala de dupa nastere are rolul de a diminua cantitatea de sange pe care o secreta in mod obisnuit o femeie insarcinata. Functiile organismului incep sa reintre pe fagasul normal, proaspata mamica fiind surprinsa sa observe ca picioarele nu i se vor mai umfla, nu va mai retine o cantitate mare de lichide in organism si nu se va mai simti atat de inconfortabil.
Cu alte cuvinte, in primele zile dupa nastere femeia va scapa de o mare parte din grija. Cu toate acestea, in timpul unei sarcini orice femeie acumuleaza un numar de kilograme ce poate varia intre 12-20, putand fi uneori chiar si usor mai ridicat. Asadar, o mare parte din problema pare sa se mentina, diferenta de 5-10 kilograme fiind destul de vizibila in continuare.
Problema apare in cazul in care va alaptati bebelusul, atunci cand medicii recomanda o alimentatie diversificata, evitand curele de slabire ori dietele severe in tot acest timp. De asemenea, recuperarea postpartum necesita o perioada de repaus. Asadar, lipsa exercitiilor fizice din programul zilnic poate deveni una dintre recomandarile medicilor specialisti.
Pusa in fata unor asemenea situatii, mamica se simte de-a dreptul suparata. Specialistii recomanda inlocuirea benzilor ori orelor petrecute pe bicicleta cu un program usor de aerobic. In plus, bebelusul poate deveni un bun prilej pentru a va prelungi plimbarile in aer liber, o excelenta modalitate de mentinere si tonifiere musculara.
Chiar daca medicii recomanda o alimentatie diversificata, asta nu inseamna ca trebuie sa faceti excese culinare in toate domeniile. Evitati asadar prajelile, dulciurile, mezelurile, alimentele conservate, fainoasele, care nu sunt in niciun caz utile nici bebelusului si nici propriei persoane. Veti fi surprinsa sa constatati ca treptat veti putea pierde in greutate, avand in acelasi timp un regim alimentar destul de sanatos si hranitor, mai ales pentru cel mic.