Nasterea este un episod pe cat de mult asteptat de catre viitoarea mamica, pe atat de temut de majoritatea femeilor. Teama de necunoscut, dar si de durerile din timpul travaliului si a expulziei bebelusului insotesc femeia mai ales atunci cand se afla la sfarsitul trimestrului trei de sarcina, foarte aproape de momentul nasterii.
Chiar daca unele femei parcurg cu bine aceste momente, exista situatii in care pentru unele gravide durerile provocate de contractiile uterine provocate de perioada de travaliu a nasterii sa fie destul de greu de suportat. Tocmai de aceea, pentru a reusi sa parcurgi cu bine travaliul, dar si nasterea in sine este indicat sa efectuezi anumite exercitii fizice recomandate de catre medic.
Cu ajutorul tehnicilor Lamaze gravida va invata faptul ca nasterea naturala este un proces destul de sanatos pentru organism. Aceasta va fi incurajata sa o experimenteze, afland mai multe despre modul in care ar trebui sa respire ori cum anume sa isi relaxeze corpul pentru a face fata presiunii copilului atunci cand porneste spre viata extrauterina. In plus, femeia va putea avea parte de ajutorul partenerului, acesta efectuand anumite tehnici de masaj recomandate de catre medic. In plus, sprijinul si suportul viitorului tatic o vor intari destul de mult pe gravida, aflata in punctul de final al sarcinii.
In cazul in care nu se va simti confortabil aceasta va putea sa se plimbe, sa isi schimbe pozitia de nastere, sa utilizeze tehnicile de masaj care o pot relaxa, sa se foloseasca de strategiile de hipnoza ori yoga.
Ori de cate ori tehnicile de mai sus nu dau rezultatele mult asteptate, diminuand durerile nasterii, viitoarea mamica poate apela la administrarea unor analgezice ori a anesteziei epidurale. Analgezicele au rolul de a diminua durerile provocate de nastere, putand produce rareori anumite reactii averse precum greata ori varsaturile.
Anestezia epidurala reprezinta o solutie din ce in ce mai cautata de catre gravide. Administrarea prin intermediul cateterului a anumitor substante analgezice nu mai permite ca gravida sa resimta niciun fel de durere in zona abdomenului inferior. Reactiile adverse ale anesteziei epidurale sunt putin mai numeroase. Femeia s-ar putea confrunta cu cefalee, scaderea tensiunii arteriale, stare de somnolenta.