Scoala de astazi reprezinta una dintre activitatile extenuante pentru fiecare copil. Orele nesfarsite de studiu, temele pentru acasa, ghiozdanul mult prea greu, pauzele de masa foarte scurte – toate pot fi motive pentru ca micutul sa nu mai poata face fata cerintelor scolare.
Multi parinti sunt tentati sa excluda orele de odihna ori repaus si sa isi trimita scolarul abia venit de la scoala sa isi faca temele, cu alte cuvinte continuand activitatea din mediul scolar, incarcand astfel orarul si asa mult prea greu si fara pauze.
Orice scolar are nevoie de cateva ore de relaxare si odihna, odata ajuns acasa. Specialistii sunt de parere ca orice copil, pentru a da randament si a avea performante scolare, are nevoie de intelegerea parintilor cu privire la crearea unui program zilnic care sa nu excluda orele de odihna, joaca si relaxare.
Cu alte cuvinte, ori de cate ori scolarul ajunge acasa de la scoala este nevoie ca parintii sa le ingaduie sa faca aproape orice tip de activitate care i-ar putea relaxa si deconecta de stresul scolar. Unii prefera sa doarma, altii sa iasa la joaca cu prietenii, iar ceilalti sa picteze, sa cante ori pur si simplu sa priveasca desenele animate preferate. Nu ii refuzati asadar aceste dorinte si nu il obligati niciodata sa isi faca lectiile imediat ce a ajuns acasa!
Temele pentru a doua zi trebuiesc facute atunci cand scolarul s-a putut deconecta de problemele de peste zi si atunci cand este foarte odihnit. Specialistii recomanda ca nici macar atunci cand micutul doreste cu orice pret sa isi faca lectiile imediat dupa venirea acasa, parintii sa nu le permita, creandu-i un program de odihna pe care va trebui sa il respecte pentru binele sau.
Extenuarea scolarului implica afectiuni destul de grave. Stres, probleme de lipsa de concentrare, scaderea performantelor scolare, depresie, anxietate, afectiuni ale ficatului – toate pot fi determinate de supraincarcarea activitatii scolarului.