O femeia gravida nu este imuna la racelile si virozele care circula in sezonul rece. In aceasta situatie, atat de speciala, este in joc nu doar sanatatea ta, ci si a bebelusului care creste in tine. De aceea trebuie sa adopti o serie de reguli preventive.
– Intareste-ti organismul cu un regim alimentar echilibrat, care iti va permite sa previi carentele de vitamine si minerale.
– Incearca sa limitezi pe cat posibil contactul cu microbii. Acum, mai mult ca niciodata, igiena ta trebuie sa fie implacabila: spala-te pe maini dupa fiecare iesire afara, inainte sa mananci etc.
– Reactioneaza rapid inca de la primele simptome de raceala. Afectiunile specifice iernii nu sunt asa periculoase daca sunt tratate din timp.
– Apeleaza la bunul simt in toate actiunile tale: imbraca-te bine, evita excesele alimentare care iti pot slabi organismul, precum si efortul fizic sustinut.
– Ia un complex de vitamine adaptat femeilor insarcinate (cere o recomandare medicului tau ginecolog).
– Evita sa stai intr-un mediu supraincalzit. Daca acasa la tine aerul este deosebit de uscat, investeste intr-un umidificator care sa-ti purifice aerul din camera (o sa-ti fie de folos si mai tarziu pentru camera bebelusului). Pentru un rezultat optim, adauga in vasul cu apa si cateva picaturi de ulei esential de eucalipt (cu conditia sa nu fii alergica la aceasta planta).
– Daca ai deja un copil care merge la gradinita sau scoala, evita sa folositi aceleasi tacamuri. Copii care merg in colectivitati sunt primii expusi la virusuri in perioada rece.
– Ia in calcul si tratamentele homeopate. Eficiente si non-toxice, medicamentele homeopate pot fi luate pe tot parcursul sarcinii.