Mamele care obisnuiau sa iasa la plimbare cu bicicleta pot relua acest hobby la scurt timp dupa ce au nascut, cu conditia sa primeasca unda verde de la medic si sa ia absolut toate masurile de siguranta pentru bebe.
Aceasta activitate este recomandata de pediatri doar dupa ce copilul a implinit un an. Este varsta la care muschii gatului sunt suficient de rezistenti si isi poate sustine capul singur.
Optiunile cele mai populare pentru a iesi la plimbare cu bicicleta impreuna cu copilul sunt scaunele sau rulotele. Acestea se pot atasa usor la biciclete si sunt considerate a fi sigure pentru copil, insa vin cu avantaje si dezavantaje proprii.
Scaunul de bicicleta pentru copii este in general preferat in orasele mari, cu trafic, deoarece nu va mari prea mult lungimea sau greutatea bicicletei. Va permite sa comunicati mai usor cu copilul, fiind mai aproape de dumneavoastra. Pe de alta parte, va veti putea mentine mai greu echilibrul cu scaunul decat cu rulota. Aceasta problema insa se rezolva in timp, prin exercitiu.
Rulotele sunt mai scumpe decat scaunele, insa au alt grad de siguranta si stabilitate. Din cauza marimii, este de preferat sa fie folosite in zonele mai linistite. Daca insa doriti sa iesiti cu ele in trafic, avantajul este ca soferii va vor observa mai usor de la distanta si va vor face loc sa treceti. De asemenea, au spatiu de depozitare si pot fi decuplate usor de la biciclete si transformate in carucioare.
Sunt avantajoase in special daca aveti doi copii pe care doriti sa-i transportati. Pot suporta mai multa greutate decat scaunul de copii, asadar nu este nevoie sa va faceti griji ca va creste prea rapid in inaltime si nu va mai incapea. Pe de alta parte, copilul va fi mai greu de supravegheat si nu-l veti putea monitoriza, neavand contact vizual facil cu el.
Acestea protejeaza mai mult copilul de elementele meteorologice, mai ales in anotimpurile racoroase. Aveti grija sa trageti parasolarul in timpul zilei sau protectia pentru vant, daca este nevoie.
O a treia varianta care merita mentionata este tricicleta utilitara, precum cea de la Babboe, distribuita in Romania tot de Biciclop. Acestea sunt mult mai sigure decat variantele anterioare si mai eficiente, putand transporta cu ele o greutate mult mai mare (pana la 100 de kg).
Indiferent de metoda pe care o veti alege pentru a transporta copilul, este important ca amandoi sa purtati in permanenta casti de protectie. Duceti-va cu bebe intr-un magazin specializat, unde sa probeze mai multe modele si sa-i cumparati una care sa se potriveasca perfect.
Limitati plimbarile cu bicicleta la maxim o ora, astfel incat sa nu le fie afectata circulatia sangelui.