[imagebrowser id=1274]Mersul la bebelusi incepe sa se dezvolte inca din momentul venirii acestora pe lume. Chiar daca cel mic va face primii pasi abia in jurul varstei de un anisor, in realitate bebelusul vine pe lume cu reflexul mersului.
Ori de cate ori veti ridica bebelusul sustinut in picioare veti putea observa faptul ca acesta va dori sa paseasca. Cu toate acestea, micutul nu va trebui lasat sa faca acest lucru la o varsta atat de mica intrucat i-ar putea dauna grav sanatatii.
Incepand cu varsta de patru – cinci luni de viata, bebelusul va putea sa isi sustina corpul in maini si sa isi ridice capul de la pamant. Incepand cu varsta de sase-opt luni, bebelusul va putea sta asezat in fundulet, toate aceste lucruri reusind sa intareasca destul de mult musculatura corpului, lucru folositor in dezvoltarea mersului.
Mersul de-a busilea reprezinta o alta etapa importanta in dezvoltarea abilitatilor de a invata sa se deplaseze. Vei putea observa faptul ca odata invatat mersul de-a busilea, bebelusul nu va mai conteni sa se opreasca, dand dovada de o forta si o dorinta de explorare nemaipomenite.
Incepand cu noua-zece luni de viata, bebelusul va reusi sa se ridice singur in picioare si sa faca primii pasi, fiind sustinut de catre parinti. Vei putea fi surprins atunci cand vei observa ca micutul se va putea sustine de mobilierul casei, pasind incet si facand in acelasi timp mari progrese in cresterea si dezvoltarea sa.
Cu toate ca bebelusii incep sa mearga in jurul varstei de un anisor, pot exista situatii in care micutul sa inceapa sa mearga mai devreme, chiar de pe la varsta de zece luni.
Odata cu trecerea timpului, orice bebelus va reusi sa isi tina din ce in ce mai mult echilibrul, va capata stabilitate si forta la nivelul picioarelor, exersandu-si mereu mersul. Acesta va fi incantat sa exploreze din picioruse lumea care il inconjoara, fiind incantat de acest beneficiu major pe care i l-a oferit natura. Va fi din ce in ce mai increzator de fortele sale, va alerga si va zburda in voie, dupa bunul sau plac.