[imagebrowser id=261]Formarea laptelui matern are loc in primele clipe dupa nastere. In cazul unei nasteri prin cezariana, lactatia poate surveni cu cateva ore mai tarziu, insa nu este un semn de ingrijorare.
Sanul are la baza tesutul glandular care are drept atributii formarea laptelui matern in perioada imediat urmatoare dupa nasterea nou-nascutului.
La nivelul fiecarui san se gasesc mai multi corpi glandulari care au drept rol legatura ce se va forma intre canalele de curgere a laptelui si mamelon.
Sub influenta oxitocinei, hormon secretat de glanda hipofiza, dar si ca urmare a actiunii directe a prolactinei, formarea laptelui matern se produce cu regularitate imediat dupa momentul nasterii.
Cu toate ca la inceput fiecare mamica are senzatia ca nu are lapte necesar pentru a-si hrani nou-nascutul sau ca acesta este prea subtire, in realitate lucrurile stau exact invers.
Formarea laptelui matern are loc imediat dupa nastere, alaptatul nou-nascutului devenind un stimul pentru ca fibrele musculare sa se poata contracta si sa impinga laptele spre canalele de curgere si mai apoi spre mamelon.
In ceea ce priveste forma sau structura laptelui matern multe mamici considera ca acesta este mult prea subtire si poate inconsistent pentru satietatea bebelusului. Opinie falsa, potrivit specialistilor. Nu trebuie sa uitam faptul ca laptele matern secreta o mare cantitate de lapte, prima parte a lactatiei fiind apa pentru a regla senzatia de sete a nou-nascutului, iar mai apoi laptele matern va asigura nutrientii necesari dezvoltarii acestuia.
Foto: http://www.totulpentrufemei.ro / http://www.utilecopii.ro