[imagebrowser id=378]Mai mult de 50% dintre proaspetele mamici se confrunta in momentul nasterii si imediat dupa cu baby blues-ul.
Baby Blues-ul reprezinta o stare de incordare nervoasa provocata de momentul nasterii, disparand in primele zile de dupa nastere. Datorita nivelului destul de crescut de hormoni din organism, proaspetele mamici se confrunta cu o stare de tristete generala imediat dupa nastere. De cele mai multe ori acest lucru se datoreaza si unui nivel scazut de estrogen in organism.
Potrivit medicilor, baby blues-ul apare ca urmare a confirmarii nasterii. De cele mai multe ori mamicile sunt surprinse de aspectul bebelusului, imaginandu-si-l asemenea unui bebelus frumos, dragalas, plinut, de culoare rozalie, cu ochi albastri – lucru care este contrazis in primele momente ale nasterii.
Chiar daca majoritatea psihologilor sunt de parere ca baby blues-ul dureaza doar cateva zile, in realitate o astfel de stare difera de la pacienta la pacienta, fiind resimtit in mod diferit de organism.
Baby blues-ul se manifesta alternand prin stari de entuziasm, tristete, bucurie exagerata, plans, iritabilitate, depresie postpartum sau o stare de oboseala accentuata.
Pentru ca proaspata mamica sa treaca cu usurinta prin starile generate de baby blues este indicat sa aiba sprijinul si suportul moral al partenerului. De cele mai multe ori aceste stari pot fi depasite cu multa usurinta de catre mamici in cazul in care tatal are o implicare in cresterea si ingrijirea copilului atat pe parcursul sarcinii, cat si dupa nastere.
In cazul in care simptomatologia baby blues-ului este mai accentuata, manifestandu-se printr-o stare de hipersensibilitate ce nu poate fi ameliorata este indicat sa cereti sprijinul unui specialist.
Foto: http://www.onelittlemister.com / http://i0.data.babyonline.ro