Riscul de insolatie la copii este destul de mare mai ales in timpul verii. Intrucat razele soarelui sunt destul de puternice in timpul anotimpului cald, medicii recomanda evitarea expunerilor la soare in intervalul orar cel mai calduros, mai exact intre orele 11.00-17.00.
Insolatia reprezinta o stare de rau provocata de expunerea indelungata la soare. Aceasta consta in faptul ca organismul nu va mai putea sa elibereze temperatura prin sistemul de autoreglare, riscul fiind unul destul de mare, uneori putandu-se produce chiar anumite leziuni cerebrale.
Insolatia la copii poate fi depistata in cazul in care acesta prezinta anumite edeme la nivelul mainilor si picioarelor, pielea se inroseste foarte tare. Tocmai de aceea, copilul devine din ce in ce mai palid, acuza stari de rau, prezinta stari de voma si greata, cefalee si febra, uneori manifestata chiar prin frisoane. De asemenea, in cazuri mai grave este posibil ca odata cu insolatia copilul sa isi piarda cunostinta, tensiunea arteriala sa creasca si sa prezinte chiar convulsii.
De aceea, atunci cand observati astfel de stari este indicat sa va prezentati de urgenta la spital pentru acordarea primelor ingrijiri. Prevenirea insolatiei se poate face respectand programul de expunere la soare. De asemenea, folosirea cremelor cu protectie solara, hidratarea corespunzatoare, portul unor hainute adecvate acestui sezon reprezinta factori care sa il scuteasca pe copil de insolatie.