Incompatibilitatea de RH in sarcina se numara printre cele mai frecvente probleme ale cuplurilor aflate in asteptarea unui copil.
De regula, incompatibilitatea de RH in sarcina apare ca urmare a faptului ca mama are RH negativ, iar bebelusul RH pozitiv. Problema apare atunci cand sangele mamei cu RH negativ intra in contact cu sangele bebelusului, pozitiv.
De regula, organismul mamei va incerca sa se apere in fata globulelor rosii primite de la bebelus, de factor pozitiv, producand anticorpi cu efect distructiv. Este ceea ce medicii denumesc sensibilizare de RH. Cu toate acestea, pericolul este destul de mic in cazul primei sarcini intrucat sangele bebelusului va ajuge in cantitati destul de mici in contact cu sangele mamei.
Insa, problema apare la urmatoarele sarcini cu incompatibilitate de RH intrucat femeia este deja sensibilizata, producand anticorpi in cantitati mai mari si mai devreme. In cazul in care acesti anticorpi vor traversa placenta si vor ajunge la bebelus, atunci cel mai probabil vor reusi sa distruga globulele rosii ale bebelusului din mediul intrauterin.
Intr-un asemenea caz, bebelusul se va naste cu anemie fetala, ceea ce va putea produce in cazuri destul de severe moartea acestuia.
De regula, un astfel de lucru se va putea remedia prin administrarea unei injectii cu anticorpi RH atat in saptamana 28 de sarcina, cat si in primele 72 de ore dupa nastere. In acest mod se vor distruge globulele rosii pozitive ale bebelusului care au ajuns in sangele matern. In acest mod nu vor mai ramane globule rosii pe care organismul mamei sa doreasca sa le distruga, in acest mod nemaiproducand anticorpi de RH.